ABVAKABO FNV

Alternatieve olympische vlam voor eerlijke sportproducten

Amsterdam is het vertrekpunt van een alternatieve digitale vlam op weg naar China. Enkele dagen voor het ontsteken van de officiële vlam in Olympia vragen vakbonden, waaronder Abvakabo FNV, en actiegroepen in de hele wereld aandacht voor de productie van kleding en gadgets met het Olympisch logo.
De organisatoren werken samen in `Playfair 2008'. Al vijf jaar proberen ze het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zover te krijgen dat alle producten onder hun licentie op een verantwoorde manier worden gemaakt. Het IOC legt tot nu toe alle concrete voorstellen naast zich neer. Vorig jaar nog kwamen in vier Chinese fabrieken misstanden aan het licht bij de productie van kleding en gadgets met het Olympische logo.
In Nederland wordt actie gevoerd door FNV en Schone Kleren Kampagne (SKK).
Edith Snoey (voorzitter Abvakabo FNV): "Werknemers maken voor een habbekrats en onder slechte arbeidsomstandigheden producten die het IOC geld opleveren. Ik roep het IOC op daar een einde aan te maken. Alle werknemers, dus ook deze, verdienen een fatsoenlijk loon en arbeidsomstandigheden."

U kunt via http://www.catchtheflame.org uw eigen digitale vlam versturen. Ook kun je je steun uitspreken voor eerlijk gemaakte sportkleding.