Persberichten stad Utrecht, 11.00 uur

Utrecht, 20-03-2008

Brandstichting in auto

UTRECHT Op verdenking van brandstichting in een auto werden op woensdagavond 19 maart twee verdachten aangehouden.

Rond 21.45 uur kreeg de politie de melding dat jongens op de Maasstraat met een steen op de ruit van een auto sloegen. Meerdere politie-eenheden gingen ter plaatse. Terwijl zij onderweg waren, werd gemeld dat de auto in brand was gestoken. Daarop werd ook de brandweer die kant op gestuurd.

Ter plaatse bleek de auto inderdaad in brand te staan. De brandweer bluste de brand. Agenten stelden een onderzoek in de omgeving in. Daarbij werden aan de hand van het signalement twee verdachten, jongens van 16 en 17 jaar uit Utrecht, aangehouden. Beide verdachten werden naar het politiebureau overgebracht en ingesloten. De auto werd voor nader technisch onderzoek weggesleept.

De 43-jarige Utrechtse eigenaar van de auto deed aangifte van de brandstichting. De politie zet het onderzoek naar de twee aangehouden en mogelijk nog andere verdachten voort.

Flappentap

UTRECHT Op dinsdag 18 maart ging een man er met het geld van een ander vandoor.

Op dinsdag rond 18.40 uur pinde een 28-jarige vrouw uit Utrecht op de Biltstraat 50 euro. Terwijl zij pinde, werd zij gebeld. Vervolgens haalde zij haar pinpas uit de automaat, maar was zo druk met het telefoongesprek, dat zij vergat de 50 euro te pakken. Zij liep weg, bedacht dat zij het geld was vergeten en liep direct terug. Zij zag dat een man bij de automaat wegliep en dat haar geld was verdwenen. De man kon de enige zijn die het geld had gepakt.

De Utrechtse sprak een passerende politieman aan. De agent controleerde de man, 47 jaar en afkomstig uit Utrecht. Hij bleek inderdaad de vijftig euro bij zich te hebben, maar weigerde die terug te geven. Daarop werd hij aangehouden en naar het politiebureau overgebracht.

Bij het bekijken van de bewakingsbeelden was te zien dat de verdachte enkele seconden na de Utrechtse naar de pinautomaat liep, daar het geld uitpakte, in zijn jas stopte en wegliep. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt.

Gestolen fiets

UTRECHT Op woensdagavond 19 maart werd een man aangehouden omdat hij op een gestolen fiets reed.

Rond 20.05 uur zagen agenten een man vanaf de Amsterdamsestraatweg de
1e Daalsedijk oprijden. Het viel hen op dat de man ongezonde belangstelling had voor de inhoud van geparkeerde autos. Daarom controleerden zij de man, 32 jaar oud en zonder vaste woon- of verblijfplaats. Het viel de agenten op dat de fiets niet was voorzien van een AXA-slot, wat er standaard op hoorde. Daarop controleerden de agenten het framenummer. De fiets bleek van diefstal afkomstig te zijn en was in Alkmaar gestolen. Daarop werd de verdachte aangehouden. De fiets werd in beslag genomen.

Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt. Tevens bleek dat de verdachte als ongewenst vreemdeling te boek stond. Hij is aan de Vreemdelingenpolitie overgedragen.

Drie keer blazen

UTRECHT Bij drie keer blazen lukte het een automobilist de nacht van woensdag 19 op donderdag 20 maart nog niet een goede blaastest af te leggen.

Rond 00.35 uur controleerden agenten op de Julianaparklaan de bestuurder van een bestelbus. Daarbij roken de agenten direct een sterke alcohollucht en zij zagen dat de man bloeddoorlopen ogen had. Het lukte de man, een 48-jarige man uit Vleuten, in drie keer niet om een goede blaastest af te leggen. Daarop werd hij aangehouden en naar het politiebureau overgebracht.

Bij de ademanalyse in het politiebureau blies de Vleutenaar 680 ug/l, meer dan drie keer het wettelijke maximum van 220 ug/l. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Onrustig

UTRECHT In en in de buurt van een horecagelegenheid werden aan het begin van de nacht van woensdag 19 op donderdag 20 maart twee verdachten aangehouden.

Rond 00.15 uur kreeg de politie de melding van een vechtpartij voor een horecagelegenheid aan de Jutfaseweg. Toen agenten ter plaatse kwamen, scheidden zij de partijen. Eén van de betrokkenen bleef echter vervelend en wilde niet weggaan. Daarop werd de verdachte, een 22-jarige man uit Vianen, aangehouden.

Eén van de andere betrokkenen bemoeide zich met de aanhouding, maar werd door een agent weggestuurd. De man liep de gelegenheid in, maar schold de agent vervolgens uit. Daarop werd ook deze verdachte, een 23-jarige man uit Utrecht, aangehouden voor belediging. Daarbij verzette hij zich.

Tegen de eerste verdachte is proces-verbaal opgemaakt voor het verstoren van de openbare orde, niet voldoen aan bevel of vordering en niet tonen van het identiteitsbewijs. De tweede verdachte kreeg een verbaal voor belediging en voor verzet bij zijn aanhouding.

Kleine inbrekers

UTRECHT In de nacht van woensdag 19 op donderdag 20 maart bezorgden enkele kleine inbrekers de politie werk.

Rond 03.30 uur hoorde een 37-jarige bewoonster van een woning aan de Regentesselaan geluiden beneden in haar woning. Zij dacht dat er inbrekers aan de gang waren en belde 112. Direct gingen meerdere politie-eenheden met spoed naar de woning. De agenten stelden een onderzoek in. Daarbij werden er kleine inbrekers aangetroffen: muizen. Daar zij nog geen strafbare feiten hadden gepleegd, werden de verdachten niet aangehouden. Wel kon de meldster gerust worden gesteld, dat de inbrekers geen kwaad in de zin hadden.

Autokraker

UTRECHT Een 20-jarige Utrechter werd op woensdag 19 maart aangehouden voor een autokraak.

Rond 19.30 uur zag beveiligingspersoneel een man op een niet voor het publiek toegankelijke gedeelte van de Stationstraverse lopen. De man ging ervandoor en liet daarbij een tas met daarin een laptop vallen. De beveiligers gingen achter de man aan en wisten de verdachte, een 20-jarige man uit Utrecht, aan te houden. Hij werd even later aan de politie overgedragen. De tas met laptop bleek vlak daarvoor uit een auto te zijn gestolen. De eigenaar van de auto deed aangifte van de autokraak. De verdachte is voor nader onderzoek in het politiebureau ingesloten.

Paasspulletjes

UTRECHT Een 60-jarige vrouw uit Utrecht werd op woensdag 19 maart aangehouden voor winkeldiefstal.

Rond 19.15 uur zag het personeel van een winkel aan de Verlengde Houtrakgracht dat een klant zich verdacht gedroeg. Nadat zij de kassa was gepasseerd, sprak een personeelslid haar aan. De klant bleek voor meer dan honderdtien euro aan onder andere paasspulletjes in haar tas te hebben gestopt en niet te hebben afgerekend. De verdachte, een 60-jarige vrouw uit Utrecht, werd aangehouden en even later aan de politie overgedragen.

Bij haar verhoor in het politiebureau bekende de vrouw de spullen te hebben gestolen. Tegen haar is proces-verbaal opgemaakt.

Meisje gewond

VLEUTEN Een 16-jarig meisje uit Maarssen ging op woensdag 19 maart met haar bromfiets onderuit en raakte gewond.

Rond 17.15 uur reed de Maarssense over de rotonde aan de Schoolstraat in de richting van Vleuten. Doordat het voorwiel van haar scooter weggleed, ging zij onderuit. Daarbij liep zij vermoedelijk een beenbreuk op. Het meisje werd per ambulance naar het Oudenrijnziekenhuis in Utrecht gebracht.

Kapmes bij verkeersruzie

UTRECHT Bij een verkeersruzie werd op woensdag 19 maart door één van de betrokken verkeersdeelnemers met een kapmes gedreigd. Hij werd aangehouden.

Rond 17.10 uur reed een 22-jarige automobilist uit Utrecht over de Nieuwekade. Daar moest hij afremmen voor een automobilist die naar rechts kwam en hem naar zijn gevoel afsneed. De Utrechter claxonneerde, waarop de andere automobilist zijn middelvinger op stak. De Utrechter werd daarop kwaad.

Toen beide autos verderop moesten stoppen, stapte de Utrechter uit, pakte een kapmes uit de gereedschapskist in zijn auto en liep naar de andere auto. Daar bedreigde hij de andere automobilist, een 30-jarige man uit Vlaardingen, en eiste zijn excuses. Er ontstond een woordenwisseling, waarna de Utrechter weer instapte en wegreed.

Gewaarschuwde agenten hielden de verdachte Utrechter op de Oudenoord aan. Het kapmes werd in de auto aangetroffen en in beslag genomen. De verdachte is voor nader onderzoek in het politiebureau ingesloten.

Tas gestolen

UTRECHT Een 29-jarige Bulgaarse vrouw werd op woensdag 19 maart aangehouden voor de diefstal van een tas.

Rond 15.30 uur bevond een 29-jarige vrouw uit Utrecht zich met haar twee kinderen in een winkel aan de Seinedreef. Eén van de kinderen lag in een kinderwagen. Terwijl de vrouw kleding aan het bekijken was, zag zij dat een vrouw zich verdacht gedroeg bij haar kinderwagen en wegliep. De Utrechtse keek in de kinderwagen en zag dat daar haar tas uit was gestolen. Zij ging achter de verdachte aan. Buiten de winkel riep zij naar de verdachte, die liet daarop de tas vallen en rende weg. De verdachte, een 29-jarige vrouw uit Bulgarije, werd vervolgens door een beveiligingsbeambte aangehouden. Zij werd even later aan de politie overgedragen.

Het Utrechtse slachtoffer deed aangifte van de diefstal. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt.

Fietsen

UTRECHT Twee jongens werden op woensdag 19 maart aangehouden op verdenking van fietsendiefstal c.q. -heling.

Naar aanleiding van binnengekomen informatie stelde de politie een onderzoek in een woning in Rivierenwijk in. In de woning en de tuin troffen zij vier fietsen aan. Drie daarvan bleken in ieder geval van diefstal afkomstig te zijn. De fietsen werden in beslag genomen. In de woning werden twee verdachten, jongens van 17 en 19 jaar uit Houten en Utrecht, aangehouden. Beiden zijn voor nader onderzoek in het politiebureau ingesloten.

Auto op de kop

UTRECHT Op woensdag 19 maart kwam een auto op de kop in een greppel tot stilstand.

Rond 07.10 uur reed een 27-jarige automobilist uit Maarssen over de Hogeweide, komende uit de richting van het Koehoornplein en gaande in de richting van de Langerakbaan. Hem kwam over dezelfde weg een 52-jarige automobilist uit Utrecht tegemoet. De Maarssenaar verklaarde dat hij zelf de bocht te ruim nam, en dat zijn tegenligger de bocht te strak. Daarom stuurde hij naar rechts, waardoor zijn auto slipte. Hij raakte met zijn linkerachterzijde de auto van zijn tegenligger aan de linkerachterzijde, schoof door de berm in en kwam op de kop in een droge greppel tot stilstand.

De Utrechter verklaarde dat de Maarssenaar de bocht te ruim nam, dat hij nog voor de Maarssenaar uitweek, maar desondanks door de auto werd geraakt.

De Maarssenaar kon op eigen kracht uit de auto komen, maar klaagde wel over pijn in zijn linker arm. Hij werd voor onderzoek per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Eigenaresse ziet eigen gestolen auto

UTRECHT Drie jongens werden op woensdag 19 maart aangehouden in een gestolen auto.

Rond 08.30 uur zag een 35-jarige vrouw uit Utrecht op de Ebrodreef haar auto rijden, die op dinsdag 18 maart in Utrecht was gestolen. Zij belde de politie. Meerdere politie-eenheden stelden een onderzoek in de omgeving in. Agenten zagen de auto op de Bruisdreef rijden en gingen achter de auto aan. De auto stopte op de Hildebrandreef en de drie inzittenden stapten uit. De bestuurder, een 14-jarige jongen uit Utrecht, ging er te voet vandoor, maar kon na een korte achtervolging worden aangehouden. De andere twee inzittenden, jongens van 13 jaar en afkomstig uit Utrecht, werden bij de auto aangehouden. De auto werd in beslag genomen. De verdachten zijn voor nader onderzoek in het politiebureau ingesloten.