20 mrt 2008
< br/> The Friesian business development company en Wageningen Universiteit en Researchcentrum hebben vandaag een contract ondertekend met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Dat behelst het opzetten van een centrum voor de overdracht van kennis en technologie op het gebied van veeteelt in de Russische Federatie. Doe is de positie van de gehele Nederlandse agribusiness in Rusland te ondersteunen.

Al meer dan tien jaar stimuleert het Nederlandse ministerie van LNV allerlei activiteiten van het Nederlandse bedrijfsleven om haar positie op de Russische agrarische markt te verstevigen, vooral in die sectoren waar de Nederlandse landbouw- en veeteelt veel producten, kennis en technologie kan exporteren. Echter de productie in de agrarische sector in Rusland blijft achter bij de verwachtingen. De belangrijkste oorzaken hiervan zijn het gebrek aan relevante kennis en praktijkervaring van de ânieuweâ productiemethoden in het landbouwonderwijs en het tekort aan capabele managers voor de grote veeteelt bedrijven. Vooral op het gebied van voeding, duurzaamheid, dierwelzijn, gezondheid (veterinaire begeleiding van bedrijven en de toegang tot moderne onafhankelijke laboratoria) en economie, heeft de Russische veeteeltsector een grote achterstand.

Het ministerie van LNV heeft een project tender uitgeschreven om de situatie in Rusland te verbeteren, wat kansen en mogelijkheden moet bieden aan het Nederlandse bedrijfsleven. De uitvoering van het project is toegewezen aan âthe Friesianâ, een business development company, die al meer dan tien jaar actief is op de Russische markt, en Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Het project zal worden uitgevoerd door een consortium, waarin naast de genoemde partijen, wordt deelgenomen door het Institute for Pig Genetics (IPG), de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD), het Bedrijfslaboratorium voor Grond- en Gewassenonderzoek (BLGG), Schothorst Feed Research (SFR), het Praktijk Training Centrum (PTC+) en de HAS-Den Bosch.

Daarnaast wordt het project ondersteund door bedrijven die al werkzaam zijn in de Russische agrarische sector en staat het open voor alle bedrijven die dat in de toekomst willen gaan doen. Kortom, de projectactiviteiten mogen niet beperkt blijven tot de deelnemers van het consortium, maar zij dienen toegankelijk en interessant te zijn voor de gehele Nederlandse agribusiness in de Russische markt.Â

Het project wordt aangestuurd vanuit het kantoor van the Friesian in Leeuwarden. In Rusland zal de uitvoering van het project worden gecoördineerd door Piet Bijman. Hij zal na het opzetten van een projectbureau de dagelijkse leiding in Rusland ter hand nemen, om te komen tot een âLivestock Expertise Centreâ, als centrum van kennisoverdracht voor het Nederlandse bedrijfsleven en haar Russische partners.

De looptijd van het project is vier jaar en het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft een totaal bedrag van 3.2 miljoen Euro toegezegd als financiële ondersteuning.