Gemeente Assen


Convenant Veilig uitgaan bekrachtigd in de kroeg

19 maart 2008

Op 19 maart hebben politie, openbaar ministerie, horeca, taxibranche en de gemeente het nieuwe horecaconvenant Veilig Uitgaan in Assen ondertekend. Plaats van handeling was het café 'De Koppelpaarden' aan de Markt. In het convenant hebben de ondertekenaars afspraken gemaakt om het uitgaan in Assen veiliger te maken.

Horecaondernemers zijn verantwoordelijk voor de veiligheid in hun eigen zaak. In het convenant hebben zij afspraken gemaakt over gezamenlijke huisregels en contacten met gemeente, politie en OM over het terugdringen van overlast en criminaliteit.

De taxibranche zal erop toezien dat de taxichauffeurs zich netjes gedragen in het verkeer. Als chauffeurs problemen signaleren kunnen ze dit via de horecatelefoon direct doorgeven aan de politie.

De politie is verantwoordelijk voor de opsporing van strafbare feiten en het houden van toezicht. Over de manier van toezicht houden kunnen afspraken gemaakt worden. Trefwoorden hierbij zijn: kennen en gekend worden, geüniformeerde surveillance te voet en een duidelijk aanspreekpunt voor de horeca. De politie reageert direct op klachten en aanvragen van de horeca en taxi- en/of vervoersbedrijven.

Het OM heeft één aanspreekpunt voor deelnemers aan het horecaconvenant. Tegen verdachten die in of rond horecagelegenheden zijn aangehouden vanwege geweld, bedreiging, wapens of drugs wordt in principe een strafvervolging ingesteld of ze krijgen een transactie aangeboden. Geweldszaken zijn een beleidsprioriteit van het OM. Deze zaken worden zo veel mogelijk via snelrecht afgedaan.

De gemeente Assen streeft naar een hoog onderhoudsniveau voor de binnenstad, zorgt voor voldoende verlichting voor de looproutes en de parkeervoorzieningen. De gemeente neemt het initiatief bij voorlichtingsprojecten, gericht op gezondheidsrisico's, risicogedrag en waarden en normen.