Gemeente Spijkenisse


Ontwerp De Marckenburgh enthousiast ontvangen

20 maart 2008

Inloop Marckenburgh
Positieve reacties van omwonenden tijdens de inloopavond.

Tijdens de inloopavond op 10 maart jl. heeft de gemeente Spijkenisse in samenwerking met seniorenhuisvester Woonzorg Nederland en zorginstelling Careyn de plannen gepresenteerd van de nieuwe Marckenburgh. In het nieuwe ontwerp is rekening gehouden met het uitzicht en de bezonning voor omliggende woningen. Hiermee is tegemoet gekomen aan de wensen van bewoners van De Marckensteijn. Ook de raadscommissie Ruimtelijke Ordening heeft positief ingestemd met het aangepaste plan.

Het aangepaste plan
Er worden twee gebouwen gerealiseerd. Het programma van beide gebouwen is bewust teruggebracht om de leefbaarheid en de kwaliteit van het plan te waarborgen. De situering van de bebouwing is mede bepaald door de eisen ten aanzien van de fasering. Uitgangspunt is dat de bewoners van de huidige Marckenburgh in één keer kunnen verhuizen naar de nieuwe woonruimte. Door de ligging op de westelijke zijde is dit mogelijk.

Het gebouw aan de Eikenlaan bestond voorheen uit een gebouw van zes tot acht bouwlagen voor het intramurale gedeelte. Op deze plek komt nu een (kleiner) intramuraal gebouw van zeven bouwlagen. Op de begane grond en de eerste verdieping zijn zorgfuncties ondergebracht met een wijkfunctie. Daarboven bevinden zich tien groepswoningen voor mensen die zware zorg behoeven.

Waar voorheen een woontoren van 21 bouwlagen gepland was, wordt nu een woongebouw ontwikkeld variërend in hoogte van vijf tot elf bouwlagen. Het gebouw omvat 68 seniorenwoningen. Het hoogteaccent van elf bouwlagen is slanker van vorm dan de oorspronkelijke woontoren en zal in hoogte vergelijkbaar zijn met de ook elf bouwlagen tellende bestaande Marckenburgh.

Seniorenrestaurant en ontmoetingsplaats
Op de begane grond bevindt zich een seniorenrestaurant met keuken. Het seniorenrestaurant is niet alleen beschikbaar voor bewoners van De Marckenburgh maar ook voor de oudere wijkbewoners. Het heeft een uitnodigend karakter voor senioren uit de directe omgeving, waarbij het niet alleen gaat om een goede, gezonde maaltijd maar ook om ontmoeting voor een gezamenlijk kopje koffie en een praatje.

Planning
Het streven is om eind 2009 te starten met bouwen. In de tussentijd worden bewoners en omwonenden op de hoogte gehouden van de voortgang middels nieuwsbrieven.
Bijlagen
Bezonning juni
Animatiefilm over de schaduwwerking van de Marckenburgh op 21 juni (mpg; 7,5 MB)
Bezonning maart
Animatiefilm over de schaduwwerking van de Marckenburgh op 21 maart (mpg; 7,2 MB)
Bezonning september
Animatiefilm over de schaduwwerking van de Marckenburgh op 21 september (mpg; 6,6 MB)