Nederlands Architectuurinstituut

Persbericht (17 maart 2008) NAi toont werk in Parijs - 'Team 10, een utopie van het heden' in Cité de l' Architecture & de Patrimoine

Van 19 maart tot 11 mei 2008 presenteert het Cité de l' Architecture & de Patrimoine in Parijs, de NAi-tentoonstelling `Team 10, een utopie van het heden'. Een overzichtstentoonstelling van een internationale groep architecten die vijftig jaar geleden de voorhoede vormde in het internationale debat en een nieuwe, meer humane, benadering van moderne architectuur en stedenbouw introduceerde. De ideeën van architecten als Aldo van Eyck, Jaap Bakema, Alison en Peter Smithson en Giancarlo de Carlo vormen nog steeds een bron van inspiratie voor de architecten van nu.

Reizende tentoonstellingen
Na het succes van `Tangible Traces' op de architectuurbiënnale in Sao Paulo eind vorig jaar trapt het NAi dit jaar af met de tentoonstelling in Parijs. `Team 10, utopie van het heden' was in 2006 voor het eerst te zien in het NAi in Rotterdam om direct daarna door te reizen naar Yale University in New Haven, USA. In Parijs wordt deze voor de allerlaatste keer tentoongesteld. Het Cité de l'Architecture is ondergebracht in het Palais de Chaillot, de monumentale cultuurtempel aan de Place du Trocadero, tegenover de Eiffeltoren. Het paleis werd gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1937. In 2007 opende het architectuurcentrum er zijn deuren. Het centrum toont, naast de Team 10 tentoonstelling, onder andere een overzicht van 800 jaar architectuur.

Team 10
Ondanks dat velen de verzameling vermaarde ontwerpers van Team 10 vergeten zijn vormen zij een bron van inspiratie voor de architecten van nu. Reden voor het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) om uitgebreid aandacht te besteden aan hun werk en ideeën. Voor deze overzichtstentoonstelling van Team 10 is materiaal uit de hele wereld verzameld, onder andere uit de collecties van het Centre Pompidou, de Harvard University, de Università di Venezia, de ETH Zürich en de Fondation Le Corbusier. In de tentoonstelling, die tot stand kwam in samenwerking met de TU Delft - Faculteit Bouwkunde, ligt de nadruk op de ideeën en het werk van de deelnemers die binnen Team 10 een 'kerngroep' vormden. Zoals Alison en Peter Smithson uit Engeland, Aldo van Eyck en Jaap Bakema uit Nederland, Giancarlo de Carlo uit Italië en Georges Candilis en Shadrach Woods uit Frankrijk.