Vereniging Nederlandse Gemeenten

Verkiezing Jong Raadslid van het jaar

20.03.2008

De VNG, het Actieprogramma Lokaal Bestuur, Raadslid.NU, RaadsledenNieuws en Sdu Uitgevers organiseren voor de derde keer de verkiezing Jong Raadslid van het jaar. Op 4 juni zal tijdens het VNG-congres de naam van het winnende jonge raadslid bekend worden gemaakt. Met de verkiezing van jong raadslid van het jaar willen wij laten zien dat lokale politiek ook voor jonge mensen interessant en belangrijk is.

Wie komen in aanmerking?
De verkiezing richt zich op raadsleden met de leeftijd tot en met 35 jaar. Het jonge raadslid moet, zichtbaar, benaderbaar, origineel en succesvol zijn.

Hoe kun je meedoen?
Kandidaten kunnen door burgers, collegas, vrienden et cetera worden voorgedragen via een aanmeldingsformulier op vng.nl en actieprogramma.nl. Er worden twee referenties gevraagd. Dit mogen geen fractieleden of wethouders van de eigen partij zijn. Het is mogelijk om bewijsvoering als toelichting op het formulier in een bijlage mee te sturen. Het aanmeldingsformulier en de bewijsvoering vormen dan samen het dossier dat dient als aanbeveling. Uiteraard is het belangrijk om het dossier zo eerlijk, volledig en overtuigend mogelijk op te stellen. Immers, op basis van dit dossier wordt een eerste selectie gemaakt uit de kandidaten.

Hoe verloopt de selectie?
Uit alle aanmeldingen worden zo nodig met aanvullend onderzoek ca. 12 kandidaten geselecteerd. Deze selectie wordt voorgelegd aan een onafhankelijke jury, die is samengesteld uit ervaren volksvertegenwoordigers en bestuurders. De jury is veelzijdig samengesteld, zowel qua politieke kleur als qua functie. Op 14 mei worden de namen van de drie finalisten bekendgemaakt. Deze finalisten zijn te gast op het VNG-congres in Den Bosch waar de winnaar wordt uitgeroepen door de voorzitter van de jury.

De aanmeldingsperiode loopt van donderdag 20 maart tot donderdag 17 april 2008.

Degenen die een raadslid willen voordragen, kunnen het ingevulde aanmeldingsformulier bij voorkeur digitaal sturen naar het actieprogramma.
Een andere mogelijkheid is om het per post te sturen naar: Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Actieprogramma Lokaal Bestuur (kamer 325)
o.v.v. Verkiezing Jong Raadslid van het jaar
Postbus 30435
2500 GK Den Haag

Informatie over aanmelding
Voor meer informatie over de aanmeldingsprocedure kunt u terecht bij het Actieprogramma Lokaal Bestuur, VNG, telefoon: 070 - 373 8522.
* Aanmeldingsformulier Verkiezing Jong Raadslid van het jaar ( )

Den Haag, 20 maart 2008