Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2070815040

Vragen van het lid Jasper van Dijk (SP) aan de minister en staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mw. Dijksma, over problemen met de rekentoets op de Pabo. (Ingezonden 19 maart 2008)


1
Wat is uw oordeel over het bericht "Nog steeds veel problemen rondom pabo-rekentoets"? 1)


2
Hoe verklaart u dat "niet alleen de studenten, maar ook de reken- en wiskundedocenten aan de pabo's grote moeite hebben met de toets"?


3
Hoeveel contacturen wiskunde en taal staan ingeroosterd voor pabo-studenten en hoeveel krijgen zij er feitelijk? Zijn deze contacturen toegenomen sinds vorig jaar veel pabo-studenten de opleiding moesten verlaten omdat zij de reken- of taaltoets niet haalden?


4
Deelt u de opvatting dat pabo-studenten op een hoger niveau getoetst zouden kunnen worden zonder dat dit hogere uitval tot gevolg heeft, indien er meer contacturen voor worden uitgetrokken?


5
Deelt u de mening van Panama-voorzitter Marc van Zanten dat de huidige toets een blackbox is, "waardoor het voor veel studenten niet duidelijk is wat er van hen wordt verwacht?" Zo ja, is dit voor u aanleiding om aan te dringen op een andere toetsmethode? Zo neen, waarom niet?


6
Welke actie heeft het Cito ondernomen naar aanleiding van uw gesprek met hen over de klachten over het digitaal afnemen van de rekentoets? 2)


7
Hoe verklaart u dat de HBO-raad over dit onderwerp een andere mening is toegedaan dan de LSVb? Bent u met ons van mening dat elk signaal over niet functionerende toetsen serieus genomen moet worden? 3)


8
Bent u bereid de resultaten uit de steekproef van de LSVb nader te onderzoeken, eventueel door de inspectie? Zo neen, waarom niet? Zo ja, wanneer kunnen wij de uitkomsten verwachten?


9
Wie is volgens u verantwoordelijk voor het taal- en rekenniveau van de huidige generatie pabo-studenten? Indien het basis- en voortgezet onderwijs hiervoor medeverantwoordelijk zijn, vindt u het dan terecht dat studenten hiervan het slachtoffer zijn?


10

Deelt u de mening dat het verwijderen van studenten geen lichtzinnige maatregel is en dat dit pas geoorloofd is als instellingen kunnen garanderen dat het onderwijs en de toetsing voor de volle honderd procent op orde zijn?


1) www.lsvb.nl, bericht van 13 maart 2008

2) Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2006-2007, nr. 2178
3) www.hbo-raad.nl, bericht van 13 maart 2008