Algemene Vereniging Van Beroepsjournalisten in België


Ook zoveel blanke mannen in uw contactlijst ?

Journalisten op zoek naar een deskundige in een specifieke materie, kunnen voortaan behalve in hun eigen adressenboekje of op Google ook terecht op www.expertendatabank.be. Maar dan wel voor een expert uit groepen die traditioneel maar weinig aan bod komen in de media.

De Expertendatabank omvat uitsluitend deskundigen die vrouw of allochtoon zijn of een functioneringsbeperking hebben. Gelijke Kansen Vlaanderen, dat initiatiefnemer is, wil hun zichtbaarheid in de media bevorderen en dit in een niet-stereotiepe context. De VVJ (Vlaamse Vereniging van Journalisten) werkte het project mee uit.

De Expertendatabank biedt dus niet de traditionele blanke mannelijke deskundige in kernenergie, maar wel diverse andere experten in de materie. Bovendien kunnen journalisten er terecht voor de contactgegevens van organisaties die werken rond de themas gender en holebiseksualiteit en rond de kansengroepen vrouwen, transgender, allochtonen en personen met een functioneringsbeperking.

Enkel journalisten kunnen zich laten registreren als gebruiker op www.expertendatabank.be.

Zoeken kan op vier verschillende manieren: op trefwoord, gestructureerd, op naam of vrij à la google.
Je ontvangt dan een aantal namen waarop je simpelweg kan doorklikken naar de expertise- en contactgegevens. Al deze gegevens zijn accuraat en actueel, omdat ze twee keer per jaar worden geactualiseerd.

Momenteel bevat de databank een duizendtal experten. In de loop van 2008 zal ze nog twee keer worden uitgebreid, zodat in elke rubriek de nodige experten zullen staan. De rubriek sport laat momenteel nog wat te wensen over, maar in mei zal deze rubriek degelijk worden aangevuld zodat nog voor de Olympische Spelen de nodige sportdeskundigen in de databank terug te vinden zijn.

De expertendatabank is een initiatief van Kathleen Van Brempt, Vlaams minister van Mobiliteit, Sociale Economie en Gelijke Kansen. Het beheer is in handen van Kluwer.

Pol Deltour