Amsterdam RAI

Verkopen Watersportbranche in de lift

10 mrt 2008

De verkopen in de watersportbranche lijken in de lift te zitten. Dit is de conclusie van veel exposanten op HISWA 2008, waar de afgelopen week opvallend goede zaken werden gedaan. De watersportbeurs trok in totaal 59.342 bezoekers exclusief vakbezoekers. Dit aantal is gebaseerd op de internationaal geldende regels voor beurzen van de UFI (The Global Association of the Exhibition Industry), waarbij Amsterdam RAI is aangesloten. De HISWA Amsterdam Boat Show vond plaats van dinsdag 4 tot en met zondag 9 maart 2008.

Dynamische sfeer
De stemming op de HISWA onder exposanten was erg goed te noemen. âEcht de beste HISWA van de afgelopen 10 jaar voor onsâ, liet Dennis Hennevanger van Saffier Maritiem weten.
Peter Wayper van Technautic omschreef de stemming op de beurs als volgt: âDeze HISWA voelde anders dan andere jaren. Er heerste een hele positieve sfeer. Dynamischer. Dit is waarschijnlijk ook te danken aan de activiteiten op de beurs gericht op jongeren. Een goed initiatief.â Nieuwkomer Richard Gramser van Stormer Marine was eveneens erg tevreden: âDit is de eerste keer dat we aan de HISWA meedoen. We hebben op de eerste beursdagen al orders geschreven en dat hadden we niet meteen verwacht. De komende weken zullen we zeker naar aanleiding van onze deelname aan de HISWA nog meer boten verkopen.â Rob van Kesteren van Ceelen & Bekker Yachts was zeer te spreken over de kwaliteit van het publiek. âIk had na de eerste twee dagen al meer serieuze belangstelling van klanten dan tijdens de hele Boot Düsseldorf, waar ik ook met een stand aanwezig was. Het publiek van de HISWA komt zich zeer gericht oriënteren, zo heb ik ervaren.â Ook staalbouwer Gert Bos van Vri-jon Yachts kijkt terug op een succesvolle week. âWij vonden de opzet van deze editie beter dan vorig jaar. Voor mij is het duidelijk dat de HISWA een kwalitatief hoogwaardig publiek trekt en daarmee onderscheidt de HISWA zich zichtbaar van andere bootshows in Nederland.â
Ook bij de toeleveranciers waren overwegend positieve geluiden te horen. âEr was op alle dagen zeer veel belangstelling voor onze Suzuki buitenboordmotoren. We hebben zakelijk gezien een hele goede HISWA gehad en onze actie met Herman den Blijker was een groot succesâ, aldus Dennis de Bruijn van BV Nimag/Suzuki.

Meer publiek
De HISWA Amsterdam Boat Show trok in totaal 59.342 bezoekers, exclusief vakbezoekers. âVerhoudingsgewijs hebben we dit jaar meer publiek getrokken. Als we de telling van de afgelopen jaren aangehouden zouden hebben, dan waren we op ruim 64.000 bezoekers uitgekomen. Nu de HISWA weer voor de volle 100% in handen is van Amsterdam RAI, volgen wij de internationale UFI-regels die uitgaan van totalen zonder vakbezoekers. Belangrijkste graadmeter voor ons is overigens hoe exposanten de beurs ervaren hebben. Gezien de vele positieve reacties die we als organisatie ontvangen hebben, kunnen we concluderen dat de exposanten erg tevreden zijn over deze beurs. Dat merken we ook aan het aantal inschrijvingen voor volgend jaar dat we nu al ontvangen hebben. Ik verwacht dat deze HISWA een positieve spin-off genereert binnen de brancheâ, aldus beursmanager Joke Ekelschot. âOok het beleid om jongeren tot en met 16 jaar gratis toegang te bieden is door exposanten en publiek zeer positief ontvangen. Het aantal jongeren dat de HISWA bezocht is meer dan verdubbeld ten opzichte van de vorige editie.â

Winnaars Boot van het Jaar en Innovatieprijs
Op de openingsdag van de HISWA zijn het motorjacht Fjord 40 Open en het zeiljacht Sunbeam 34 uitgeroepen tot HISWA Boot van het Jaar 2008. De HISWA Innovatieprijs ging naar het bedrijf Stentec Software uit Heeg voor hun interactieve navigatieprogramma WinGPS 4 Voyager.

HISWA te water 2008
HISWA te water 2008, georganiseerd door HISWA Multimedia in Driebergen, vindt plaats van dinsdag 2 tot en met zondag 7 september 2008 in Marina Seaport IJmuiden. Deze bootshow zal ruim 500 nieuwe boten met een minimale lengte van zeven meter gaan tellen. Nieuw dit jaar is de uitbreiding van het expositieterrein op de Kennemerboulevard bij de jachthaven, waardoor de in-water bootshow plaats kan bieden aan meer exposanten op de kade.

HISWA 2009
De volgende editie van de HISWA Amsterdam Boat Show vindt plaats van dinsdag 3 tot en met zondag 8 maart 2009 in Amsterdam RAI.


*