Gemeente Woerden

Wethouder Marjan Haak loopt stage bij Vluchtelingenwerk

20 mrt 2008
Wethouder Marjan Haak (Woerden Betrokken) loopt in februari en maart stage bij verschillende maatschappelijke organisaties. Veel indruk maakte de stage van vorige week bij Vluchtelingenwerk. "Pas als mensen hier wonen begint het gevecht!"
Problemen liegen er niet om
Marjan Haak: "Bij Vluchtelingenwerk liep ik een middag mee bij het spreekuur. Het was een komen en gaan mensen van allerlei nationaliteiten. Ik vond het opvallend hoe gezellig en ontspannen de sfeer was. Terwijl er toch problemen besproken werden die er niet om liegen!
Want het is natuurlijk prachtig dat wij als gemeente onderdak kunnen bieden aan mensen die om allerlei redenen niet in hun eigen land kunnen blijven. Maar als ze hier wonen, begint het gevecht pas echt. Wat zijn er veel onbegrijpelijke dingen in een land waar je niet bent opgegroeid!"

Baken in zee
"Bij al die onbegrijpelijke dingen is het kantoortje van Vluchtelingenwerk in de Jan de Bakkerstraat als een baken in zee. De vrijwilligers helpen de vluchtelingen hun weg te vinden in die warwinkel van problemen. Ik raakte onder de indruk van de verhalen van de vluchtelingen en van de hindernissen die ze tegenkomen. Maar ook van de inzet van de mensen die de vluchtelingen begeleiden! Vluchtelingen krijgen in principe maximaal twee jaar begeleiding van Vluchtelingenwerk. Maar in de praktijk blijven mensen toch graag ook daarna terugkomen voor adviezen en wat contact."

Boos
"Ik mij die middag over één ding heel kwaad gemaakt. Een meneer uit Birma liet ons het contract zien dat hij die week ondertekend had, waarbij hij er in toestemt om te veranderen van energiemaatschappij.

De medewerker van Vluchtelingenwerk reageerde boos: "We zeggen toch altijd dat je nooit zomaar iets moet ondertekenen". Het bleek dat de man heel lang had volgehouden dat hij geen nieuw contact nodig had. Uiteindelijk was hij toch bezweken voor de druk van de verkoper. Het is toch niet te geloven dat verkopers deze mensen niet met rust laten?! Het heeft er zelfs alle schijn van dat men juist bewust buitenlandse mensen opzoekt om hun waar te slijten.

Gelukkig kan je binnen acht dagen het contract weer opzeggen, deze man was gelukkig nog op tijd. Vluchtelingenwerk heeft aan dit soort akkefietjes haar handen vol!"

Gemeente Woerden | Blekerijlaan 14 | Postbus 45 | 3440 AA Woerden | tel. (0348) 428 911 | stadhuis@woerden.nl |