Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aidsambassadeurs bezoeken Nederland

20 mrt 2008 | Op initiatief van de Nederlandse Aidsambassadeur, Paul Bekkers, kwamen op 18 en 19 maart alle Aidsambassadeurs in Nederland bijeen. De Verenigde Staten, Australië, Frankrijk, Spanje, Noorwegen, Zweden en Nederland hebben een Aidsambassadeur aangesteld omdat zij hoge prioriteit geven aan de internationale aids bestrijding. Aidsambassadeurs bijeen met de Leden van het Meer Partijen Initiatief voor HIV/Aids
Aidsambassadeurs spreken leden van de Tweede Kamer

Het doel van de bijeenkomst was om krachten te bundelen. Een gezamenlijke inzet van alle Aidsambassadeurs heeft meer effect dan ieders bijdrage alleen.

De Aidsambassadeurs delen de zorg dat HIV/Aids niet langer de aandacht krijgt die het verdient. Nog steeds neemt het aantal nieuwe infecties wereldwijd toe. De negatieve gevolgen van HIV/Aids op de ontwikkeling van landen is groot. Alleen als de bestrijding van HIV/Aids een prioriteit blijft kan het tij worden gekeerd.

Men sprak over het verder verbeteren van de taakverdeling bij de internationale hulpverlening bij de aids bestrijding (Verenigde Naties, Wereldbank, bilaterale donoren, Niet-gouvernementele organisaties etc.).

De afgelopen jaren heeft de bestrijding van HIV/Aids gezorgd voor een verbetering van de gezondheidszorg in ontwikkelingslanden. Er zijn meer medicijnen, hulpverleners en betere ziekenhuizen gekomen. De Aidsambassadeurs spraken over de manier waarop deze aanpak kan worden gehandhaafd en waar nodig verbeterd.

Tenslotte spraken ze over de inzet voor de komende G-8 top, de speciale VN top over HIV/Aids in juni en over de internationale Aids Conferentie in Mexico.

Tijdens het bezoek hebben de ambassadeurs kennis gemaakt met het Nederlandse Harm Reduction beleid. Voorts hebben zij een bijeenkomst gehad met (Tweede kamer) Leden van het Meer Partijen Initiatief voor HIV/Aids.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Gerelateerde informatie

* Lees meer in het dossier HIV/Aids