D66

Politiek moet zich inzetten voor mensenrechten in China

20 maart 2008

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold pleit voor veel aandacht voor de Chinese onderdrukking van minderheden, oppositie en journalisten en de bezetting van Tibet. "Juist nu is het tijd om extra aandacht te vestigen op onderdrukking in China, want de Olympische spelen maken dat China in de spotlight staat en gevoelig is voor kritiek." aldus Pechtold.

De D66 leider vindt niet dat Nederland tot een boycot van de Olympische Spelen moet overgaan omdat de Spelen primair van de sporters zijn. Pechtold: "De Olympische Spelen moeten niet door politici gebruikt worden over de hoofden van de sporters heen. Sporters kunnen zelf beslissen hoe ze omgaan met deelname. Wel kunnen politici de aandacht die op China gevestigd is door de Olympische Spelen gebruiken om ook andere zaken voor het voetlicht te brengen, zoals Tibet, het lot van de Falun Gong en de milieuvervuiling."

Afgelopen jaar heeft Pechtold Kamervragen gesteld aan de minister van Buitenlandse Zaken over het één-kind-beleid van China. Daarnaast schreef de D66 fractievoorzitter een artikel over het in stand houden van het wapenembargo tegen China in de Volkskrant .

Lees hier het volledige artikel uit de Volkskrant.

Klik hier voor de vragen van Alexander Pechtold aan de minister over de mensenrechtensituatie in China