Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

20 maart 2008

Peter de Haan vertrekt als directeur Universiteitsmuseum Utrecht

Peter de Haan neemt per 1 juni afscheid als directeur van het Universiteitsmuseum en Sonnenborgh. Hij blijft wel in dienst van de Universiteit Utrecht en zal op verzoek van het college van bestuur binnen de universiteit een rol vervullen op het terrein van de cultuur en de verbinding met de regio en de stad. Daarnaast blijft hij werkzaam voor de stichting Vrede van Utrecht, die de viering van deze Vrede in 2013 voorbereidt en voor de nominatie, in 2012, voor Utrecht Culturele Hoofdstad van Europa in 2018 .

Peter de Haan is bijna tien jaar directeur van het universiteitsmuseum geweest. De Haan: 'Die tien jaar zijn voor mijn gevoel heel snel gegaan: ik heb met veel plezier bij het Universiteitsmuseum, en later ook Sonnenborgh, gewerkt. Veel gedaan, veel bereikt, veel geleerd. Ik kijk bovendien terug op een fantastische samenwerking met vele collega's.'

Samenwerking met wetenschappers

Dankzij Peter de Haan heeft het Universiteitsmuseum binnen de universiteit meer uitstraling en bekendheid gekregen; wetenschappers worden meer betrokken bij presentaties en tentoonstellingen, zoals de huidige wisseltentoonstelling 'Karakter te kijk' die in nauwe samenwerking met de faculteit Sociale Wetenschappen is gerealiseerd en de kleine presentatie 'Kweekvlees' in samenwerking met de faculteit Diergeneeskunde in de reeks 'Onderzoek in beeld'.

Grotere rol in onderwijs

Het Universiteitsmuseum is onder De Haan ook een grotere rol gaan spelen in het onderwijs, bij de Universiteit Utrecht maar ook in het basis- en voortgezet onderwijs. Zo was De Haan initiatiefnemer van het Utrechtse project 'Museum voor de klas'. In dit project bezoeken Utrechtse basisscholen de verschillende Utrechtse musea. Inmiddels doet de helft van de Utrechtse basisscholen mee aan dit project. Ook bij andere gezamenlijke projecten, zoals de Museumnacht en de ontwikkeling van diverse educatieve programma's heeft Peter de Haan een stimulerende rol gespeeld.

Restauratie en nieuwbouw

Dankzij De Haans inzet is de restauratie van de monumentale kassen uit het begin van de 20e eeuw gerealiseerd. Ook kon het museum dankzij zijn inzet een nieuw depot in het universiteitscentrum De Uithof realiseren, waar een groot deel van de waardevolle wetenschappelijke collectie wordt beheerd. Als directeur van 'Sonnenborgh - museum & sterrenwacht' heeft De Haan er mede voor gezorgd dat deze Utrechtse plek behouden kon blijven. Ook op landelijk niveau heeft hij zich met succes hard gemaakt voor belangrijke behoudsprojecten voor collecties.

Vrede van Utrecht

De Haan blijft voor de stichting Vrede van Utrecht werken, die de viering ervan in 2013 voorbereidt. 'Een van de belangrijkste doelstellingen hiervan is om het internationale profiel van Utrecht als aantrekkelijke cultuurstad te versterken. Dat is van belang voor bewoners en bezoekers, voor een goed vestigingsklimaat voor bedrijven, maar ook voor het aantrekken van buitenlandse studenten en de universiteit als geheel,' aldus De Haan. 'Mijn toekomstige werkzaamheden voor stad, provincie en universiteit liggen dus in elkaars verlengde.'



Universiteit Utrecht