Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

De vele gezichten van burgerparticipatie

20 maart 2008

Patricio Silva en Herwig Cleuren van de Universiteit Leiden hebben aangetoond dat een nauwe samenwerking tussen burger en overheid duidelijk bijdraagt aan een beter beleid en een versterking van de democratie. Tegelijkertijd laten ze zien dat er geen vast recept lijkt te bestaan voor burgerparticipatie. Hun onderzoek naar de burgerparticipatie in Porto Alegre in Brazilië en Santiago in Chili geeft aan hoe totaal verschillend het kan zijn met Nederland.

Burgerparticipatie in overheidsbeleid wordt in de moderne politiek steeds belangrijker. Zo zoekt de overheid in Nederland door 'interactieve beleidsvorming' en, nog recenter, 'e-governance' draagvlak voor haar beleid en beslissingen door de burger inspraak te geven. Silva en Cleuren zagen dat de burgerparticipatie in Zuid-Amerika ook leeft.

De linkse aanpak: invloed op geldverdeling
In Zuid-Amerika past men bij de representatieve democratie steeds vaker directe burgerinspraak toe bij de besteding van overheidsgeld, om corruptie tegen te gaan. Deze ontwikkeling wordt vaak gekoppeld aan het begrip good governance en heeft wereldwijd navolging gekregen. Porto Alegre in Brazilië is de bakermat van deze vorm van burgerparticipatie en een symbool voor de nieuwe linkse politieke beweging in Zuid-Amerika. Eind jaren tachtig legde men daar de basis voor 'participatieve budgettering', een jaarlijks terugkerende ronde van burgervergaderingen waar elke inwoner zijn stem kan uitbrengen over de besteding van het gemeentegeld. Het idee komt voort uit een linkse ideologie en de wens om bewoners van sloppenwijken invloed te geven op overheidsbeslissingen. Ook de middenklasse engageerde zich als reactie tegen het politieke clientelisme en de corruptie van de oude conservatieve elite.

Uit het onderzoek blijkt dat ambtenaren doorslaggevend geweest zijn voor het democratische succes van Porto Alegre, terwijl men juist de burgers aan de macht wilde laten. In deze setting is de rol van doortastende ambtenaren heel interessant: zij offeren hun vrije avonden en weekenden op om buurtcomités en burgervergaderingen te activeren en te begeleiden zodat ze over voldoende informatie en capaciteit beschikken om de burgemeester ter verantwoording te roepen. Deze toewijding is heel belangrijk geweest en heeft de levenskwaliteit van vooral de armsten in Porto Alegre drastisch verbeterd.

De neoliberale aanpak: betrekken en verantwoorden In Santiago de Chile is burgerparticipatie in de gemeentepolitiek neoliberaal: de centrale overheid betrekt de burgers van bovenaf bij het beleid en legt daarover verantwoording af. De democratie is van een totaal ander karakter dan in Brazilië, maar de resultaten zijn er niet minder. Na het militaire regime van Pinochet is de Chileense overheid centralistisch gebleven, maar wel snel gemoderniseerd. De armoede- en de corruptieniveau zijn gedaald tot het laagste van Latijns-Amerika en de overheid is transparant en efficiënt geworden. Toch zijn burgers niet direct betrokken bij de politiek en is er ook geen brede behoefte aan politieke participatie. Burgers hebben het vertrouwen dat de overheid haar werk goed doet en de grote meerderheid van de bevolking profiteert van de gestegen welvaart en de verbeterde overheidsdiensten.

Burgerparticipatie geen standaardrecept
De vergelijking tussen Porto Alegre en Santiago de Chile toont aan dat participatie van burgers in de politiek niet volgens een eenduidige formule evolueert en geen optimum kent. De relatie tussen staat en burgermaatschappij hangt af van de heersende politieke cultuur. Bovendien kan de mate en de aard van burgerparticipatie erg variëren afhankelijk van de behoeftes van de burgermaatschappij. Het is vooral belangrijk dat de overheid in staat is to deliver the goods op een transparante manier en zonder financiële putten te slaan.

..............................

Meer informatie bij:

* prof. dr. Patricio Silva (Universiteit Leiden)
* psilva@let.leidenuniv.nl

* dr. Herwig Cleuren (Universiteit Leiden)
* h.m.r.h.cleuren@let.leidenuniv.nl

Dit onderzoek is onderdeel van het NWO-programma 'Shifts in Governance'