Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Deelraad over luchtkwaliteit

20 maart 2008

-
Anna Kutsch Lojenga
De stadsdeelraad van De Baarsjes zal zich volgende week uitspreken over extra maatregelen om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. Verschillende fracties in de deelraad gaven afgelopen dinsdag bij de bespreking van het conceptplan Voorrang voor een Gezonde Stad aan dat ze de plannen voor een betere luchtkwaliteit willen aanscherpen.

Milieuzone

In Voorrang voor een Gezonde Stad staat bijvoorbeeld dat er een milieuzone moet komen waardoor personenauto's op benzine of LPG van vóór 1992 en dieselauto's zonder roetfilter niet meer de stad in mogen. Die maatregel kan rekenen op de steun van een meerderheid van de partijen in de raad van De Baarsjes. Wel vroegen PvdA, GroenLinks en de VVD zich af of de plannen echt uitvoerbaar zijn. De partijen willen dat de Amsterdammers tijdig weten wat er precies gaat gebeuren met hun oude auto.

Parkeertarieven

De politieke partijen toonden zich verder tevreden dat het flink verhogen van de parkeertarieven, zoals in de eerste plannen werd voorgesteld, van de baan is. In De Baarsjes blijven de parkeertarieven nagenoeg gelijk.

Meningen verdeeld

De partijen hadden allemaal zo hun eigen wensen voor aanscherping van de plannen. D66 wil dat er meer wordt gedaan om korte ritten in de stad te voorkomen. Bovendien moeten, zo vonden D66 en de VVD, vervuilende brommers snel worden aangepakt. De VVD ziet overigens maar weinig in de plannen uit Voorrang voor een Gezonde Stad. De liberalen willen liever de luchtkwaliteit in de stad verbeteren door het planten van meer bomen.

Groenlinks wil volgende week tijdens de vergadering van de stadsdeelraad moties indienen voor meer geld voor verbetering van het openbaar vervoer, voor het schrappen van een P+R-parkeergarage op het Surinameplein en voor de verplaatsing van het Foodcenter aan de Jan van Galenstraat. Ook de PvdA wil dat bedrijven van het Foodcenter actief worden uitgeplaatst, om het aantal vrachtauto's in het stadsdeel te verminderen.

De stadsdeelraad De Baarsjes vergadert op dinsdag 25 maart vanaf 20.00 uur in de raadzaal van het Stadsdeelkantoor aan de Baarsjesweg. Insprekers kunnen zich aanmelden via griffie@baarsjes.amsterdam.nl of via 020-5892 431.