Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 20 maart 2008

Tempo dankzij akkoord Paardenmarkt

Het Alkmaarse college van b&w en Woningstichting Woonwaard zetten vaart achter de ontwikkeling van de Paardenmarkt. In een intentieovereenkomst, die vandaag is getekend, spreken beide partijen met elkaar af dat het huidige hoekpand aan de Paternosterstraat en de verouderde brandweerkazerne snel zullen worden gesloopt. Het voormalige pand van smeerkaasfabriek Eyssen wordt verbouwd. Op deze drie percelen start Woonwaard zo spoedig mogelijk met de bouw van circa 70 woningen, waarvan ruim twintig betaalbare tweekamerwoningen.

Alkmaarders kozen architect

Het project Paardenmarkt kent een lange voorgeschiedenis. De Alkmaarse bevolking werd bij de planontwikkeling betrokken. In september 2005 kon men de architect kiezen die het ontwerp voor het nieuwe gebouw mag maken. De keuze is toen gevallen op bureau Van den Oever, Zaaijer & Partners. Hun visie viel erg in de smaak. Het plein komt als het ware aan het Afgesneden Kanaalvak te liggen, doordat in het verlengde van de Sint Sebastiaanstraat een passage komt naar de Kanaalkade. De architectuur past ook goed bij het karakter van de historische binnenstad.

Dringend behoefte aan jongerenhuisvesting

Projectwethouder Binnendijk stelt: "We kiezen voor bouwplannen die passen binnen de nieuwe uitgangspunten van de gemeenteraad en gerealiseerd kunnen worden met korte procedures. En dankzij de tijdelijke verplaatsing van de brandweerpost naar de hoek Stationsweg/ Helderseweg kan 15 maanden eerder met de Paardenmarkt worden gestart. In dit plan zitten veel woningen die geschikt zijn voor jongeren en starters. Daaraan is dringend behoefte in Alkmaar. Vandaar de hoogste versnelling."

Aansprekende plek

De Paardenmarkt is een aansprekende plek in de binnenstad. De combinatie van een verfraaid plein met hoogwaardige woningbouw voor diverse doelgroepen, waaronder betaalbare woningen voor jongeren en starters, kan een aanzienlijke kwaliteitsimpuls betekenen voor het noordwestelijk deel van de binnenstad. Wethouder Binnendijk: "Daarmee wordt een grote stap gezet richting verdere ontwikkeling van de binnenstad van Alkmaar. Meer woningen en een aantrekkelijk historisch centrum zijn belangrijke aspecten in de visie van het college van b&w op gewenste ontwikkelingen in Alkmaar." Het gemeentebestuur en Woonwaard hechten aan de betrokkenheid van de Alkmaarders bij dit project. Omwonenden worden binnenkort geraadpleegd over het voorlopig ontwerp.

Snelle sloop, nieuwbouw en verbouw

De gemeente verkoopt de brandweerkazerne en het voormalige kaaspakhuis aan Woonwaard voor de boekwaarde van 3,7 miljoen euro. Woonwaard heeft reeds het hoekpand in bezit waarin de Rabobank momenteel is gevestigd. Dat gebouw en de oude brandweerkazerne worden vanaf september 2008 gesloopt. Het voormalige Kaaspakhuis Eyssen blijft staan en wordt verbouwd. In de nieuwe bouwplannen komen op de begane grond inpandige parkeerplaatsen (in het hoekpand) en commerciële ruimten (winkels en zakelijke dienstverlening). De woningen komen daarboven. Aansluitend zorgt de gemeente voor de herinrichting van het plein. Het hele project is naar verwachting eind 2010 klaar.

Nieuwe afspraken

Nieuwe afspraken tussen gemeente en Woonwaard waren nodig, doordat van een ondergrondse parkeergarage onder de Paardenmarkt moest worden afgezien. Dit had gevolgen voor de oorspronkelijke bouwplannen op deze plek. Met het sluiten van de intentieovereenkomst tussen de gemeente Alkmaar en Woningstichting Woonwaard is een belangrijke stap gezet naar de uitvoering van het plan, waarvan de gemeenteraad in januari van dit jaar bepaalde hoe het moest worden uitgewerkt.