Ministerraad


Nederlanders naar Kosovo voor EULEX-missie

Persbericht | 20-03-2008

De ministerraad heeft op voorstel van de ministers Verhagen van Buitenlandse Zaken, Van Middelkoop van Defensie, Hirsch Ballin van Justitie en Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties besloten tot een Nederlandse bijdrage aan EULEX, de missie van de Europese Unie (EU) om de stabiliteit in Kosovo te bevorderen.

EULEX heeft tot doel het bestuur, de politie, justitie en douane van Kosovo te ondersteunen. In totaal zullen tweeduizend mensen uit EU-landen de komende tijd naar Kosovo vertrekken. De EULEX-missie loopt tot 16 februari 2010.

Nederland wil 40 tot 60 marechaussees, politiemensen, justitiële en civiele experts aan de missie bijdragen. Tot nu toe zijn 23 Nederlandse kandidaten geselecteerd. Nederland en Frankrijk onderzoeken nog de mogelijkheid om daarnaast een gezamenlijke, geïntegreerde Frans-Nederlandse politie-eenheid uit te zenden naar Kosovo.

De EU betaalt het grootste deel van de kosten die aan deze missie verbonden zijn. De kosten voor Nederland worden geschat op 8,6 miljoen euro.

De Nederlandse regering steunt de rol van de EU bij de ontwikkeling van de rechtstaat in de jonge republiek Kosovo. Nederland heeft op 4 maart 2008 Kosovo als onafhankelijke staat erkend. Nederland acht stabiliteit in Kosovo en de gehele Balkanregio van groot belang. De hulp bij het ontwikkelen van een goed functionerend politie- en justitieapparaat in Kosovo moet mede in dat licht worden gezien. Goede politie en justitie in Kosovo vormen bovendien niet in de laatste plaats een voorwaarde voor het gezamenlijk en op Europees niveau effectief bestrijden van grensoverschrijdende misdaad en illegale immigratie.