Gemeente Onderbanken


Kennismakingsbezoek staatssecretaris de Vries

Woensdag 19 maart jl. heeft staatssecretaris De Vries van Defensie een kennismakingsbezoek aan de gemeente Onderbanken gebracht. Het bezoek leverde de gemeente weinig nieuwe, concrete informatie op.

Er zijn diverse onderwerpen met de staatssecretaris besproken zoals businesscase, boscompensatie, metingen geluidsnet en financiële afhandeling rondom bomenkap 2006.

Tijdens het bezoek bevesitgde de staatssecretaris nog eens dat de minister van VROM, mevr. Cramer, de coördinerend bewindspersoon in het Awacs-dossier blijft.

Tijdens het kennismakingsbezoek werd duidelijk dat de resultaten van de business case naar verwachting eind maart/begin april van dit jaar bekend zullen zijn. In deze studie wordt bekeken of het eerder vervangen van de motoren van Awacs-vliegtuigen financieel-economische voordelen biedt. Zoals de gemeente al uit eerdere bronnen had vernomen, bevestigde de staatssecretaris nog eens dat vervanging van de huidige motoren heel moeilijk wordt.

Het gemeentebestuur concludeert hieruit dat de last van het dossier nu echt op de schouders van mevrouw Cramer komt te liggen. Zij zal alleen een standpunt moeten innemen over het al dan niet intrekken van het nimby-besluit. De gemeente is ook benieuwd hoe minister Cramer en het kabinet om zullen gaan met de motie over de Navo-binnenvliegregeling, die de Tweede Kamer eind vorig jaar heeft aangenomen.

De gemeente wacht nu de verdere stappen van de minister van VROM en van het kabinet af.