Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


diabetesdossier

Manifest voor elektronisch diabetesdossier

Nieuwsbericht, 20 maart 2008
Diabetesverpleegkundige test vrouw op diabetes.

Binnen vijf jaar komt er een elektronisch diabetesdossier, waarmee zorgverleners onderling en met patiënten informatie kunnen uitwisselen.

Minister Klink heeft vandaag, op Nationale Diabetesdag, zijn handtekening gezet onder een manifest waarmee partijen zich verbinden aan de oprichting van dit e-diabetesdossier. Het dossier moet ook toegankelijk worden voor de patiënt,

Urgent probleem

Klink beschouwt diabetes als een urgent probleem voor onze maatschappij. In Nederland hebben 600.000 mensen diabetes. Elk jaar komen er 70.000 patiënten bij. Zonder ingrijpen telt ons land in 2025 anderhalf miljoen diabetespatiënten. Zij zullen een groot beslag leggen op de vraag naar zorg en daarbij zal een deel van hen niet kunnen deelnemen aan het arbeidsproces. Klink ziet het ook als een taak van het onlangs opgerichte Zorginnovatieplatform om hiermee aan de slag te gaan.

Ondertekenaars

Het e-diabetesdossier moet op termijn onderdeel worden van het elektronisch patiëntendossier. Het manifest is, behalve door VWS, ondertekend door de Nederlandse Diabetes Federatie, het NICTIZ, patiëntenkoepel NPCF, Zorgverzekeraars Nederland, IZIT en PreventZorg.