Nieuw-Vlaamse Alliantie


Amper kwart Vlaamse gemeenten heeft uniek KMO-loket (20/03/08)

Slechts 25% van de gemeenten in het Vlaams Gewest beschikt over een uniek aanspreekpunt voor ondernemers. Dat blijkt uit een onderzoek van Vlaams volksvertegenwoordiger Gino De Craemer (N-VA) naar de inspanningen van de lokale besturen in het kader van het project ondernemingsvriendelijke gemeente. Met dit project wil de Vlaamse overheid lokale overheden stimuleren een efficiënte dienstverlening voor KMOs op te zetten.

Het belang van een vlotte, efficiënte en kwaliteitsvolle dienstverlening voor ondernemers op lokaal vlak is niet te onderschatten. Vaak is de gemeente het eerste en belangrijkste contact van de ondernemer met de overheid. In 2006 beschikten 75 van de 308 Vlaamse gemeenten (25%) over een volwaardig contactpunt lokale economie. Andere gemeenten verklaarden ook een contactpersoon te hebben maar dan slechts gedeeltelijk of in combinatie met andere functies. Volgens de VVSG beschikt ruim 45% over een persoon bij wie de bedrijven terechtkunnen. Daarnaast bleken ook heel wat gemeenten de taken inzake lokale economie bij verschillende andere diensten onder te brengen. 46 besturen gaven aan geen ambtenaar lokale economie te hebben.

Een specifieke aanpak voor landelijke gemeenten blijkt er niet te zijn: er zijn weinig volwaardige contactpunten en er is vaker een opsplitsing van taken onder andere gemeentelijke diensten.

Ook overleg en samenwerking tussen bedrijfswereld en overheid is op lokaal vlak zinvol. In 2007 bleek in 115 gemeenten (37%) een overlegorgaan inzake lokale economie aanwezig te zijn. Tal van besturen lijken bovendien de nieuwe legislatuur aan te grijpen om de adviesfunctie van ondernemers te versterken. Een groei van het aantal adviesraden is dan ook te verwachten.

Minister Ceysens stelde de initiatieven inzake
ondernemingsvriendelijke gemeente in de loop van 2008 te zullen evalueren en op basis van die bevindingen een voortzetting van het project te overwegen. Volgens Gino De Craemer stellen nog te veel steden en gemeenten zich al te passief op tegenover het lokale bedrijfsleven. Nochtans kunnen lokale besturen een belangrijke rol spelen in het scheppen van een gunstig ondernemersklimaat. Het is dan ook nodig de gemeenten te blijven stimuleren om een kwaliteitsvolle dienstverlening voor ondernemers op te starten.

Auteur:
Gino De Craemer
Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be