Provincie Utrecht

Provincies informeren gemeenten in Valleigebied over procedure bij gemeentelijke herindeling

22-3-2008 -

Bestuurders van gemeenten die mogelijk worden betrokken bij een gemeentelijke herindeling in het Valleigebied zijn gisteravond geïnformeerd over de wettelijke arhi-procedure die wordt gevolgd om te komen tot een eventuele gemeentelijke herindeling in het gebied. Aanleiding hiertoe is een verzoek van de gemeenten Woudenberg (Utrecht) en Scherpenzeel (Gelderland), die graag met Renswoude willen fuseren. Renswoude verzet zich hiertegen omdat het graag zelfstandig wil blijven. Er is een interprovinciale commissie (IPC) gevormd door de provincies Utrecht en Gelderland omdat er gemeenten zijn betrokken uit beide provincies.

Voor de bijeenkomst van gisteravond waren alle colleges van B&W en alle gemeenteraadsleden uitgenodigd van de gemeenten Renswoude, Scherpenzeel, Woudenberg, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Barneveld en Leusden. De commissie start deze week haar eerste consultatieronde in het gebied met de betrokken gemeenten die bij de arhi-procedure zijn betrokken.

Met Veenendaal en Barneveld wordt met name gesproken over de `Ten Boer'-variant. Dit is een vorm van samenwerking waarbij een kleinere gemeente haar eigen bestuur wil houden, maar haar dienstverlening of ambtelijke ondersteuning wil uitbesteden aan een grotere buurgemeente. Met Utrechtse Heuvelrug wordt gesproken over mogelijke grenscorrecties waaronder Overberg. Leusden is niet in de arhi-procedure betrokken, maar de provincie Utrecht bespreekt ook met Leusden over een mogelijke `Ten Boer'-variant.

In de eerste fase van haar onderzoek gaat de commissie kijken of er een basis is om te gaan werken aan een herindelingontwerp. Eind mei / begin juni brengt zij hierover verslag uit en bespreekt dat met de beide statencommissies (juli 2008). Als daarna het besluit valt om een herindelingontwerp te maken, wordt dat in september ter inzage gelegd. PS van Gelderland en Utrecht bespreken dan in de eerste helft van 2009 het ontwerp-herindelingadvies en nemen een besluit. Het advies gaat daarna naar de minister van Binnenlandse Zaken. Een eventuele fusie van gemeenten zou 1-1-2011 kunnen plaatsvinden.

Meer informatie: Koen van Tankeren, telefoon 030-2582153