Gemeente Rotterdam

Op woensdag 19 maart 2008 vond de Nationale Boomfeestdag plaats. In Rotterdam werd op deze dag het feestelijke startschot gegeven voor de aanplant van 2008 bomen in 2008. Met tal van festiviteiten en activiteiten kreeg de stad een groene impuls en werd het belang van bomen en ander groen onder de aandacht van de jeugd gebracht.

De dienst Sport en Recreatie heeft zo ook een grote bijdrage aan deze dag geleverd. De afdeling Natuur en Milieu organiseerde in alle deelgemeenten diverse activiteiten, een aantal van de activiteiten worden hieronder uitgelicht:

In Kralingen werden de kinderen ontvangen op het CNME (Centrum voor Natuur en Milieu Educatie). De leerlingen mochten zelf kiezen wat ze gingen doen: boswandeling maken met boomzoek-kaarten, tekenen van bomen / gedichten schrijven. Verwondering in de natuur was de uitkomst. Het weer zat mee, dus we bleven droog!

Op Kinderboerderij "De Kraal" werden de leerlingen verrast door een aantal mooie tafels met daarop noten en vruchten van bomen en planten. Een lekker en leerzaam gedeelte volgde. Zo maakten iedereen ook kennis met o.a drakenfruit en cactus-vruchten. Als afsluiting aten de leerlingen hun zelfgemaakte chocolade/noten rotsje op.

Op de Botanische tuin volgde er een werkles over bomen en waarvoor ze nodig zijn. De leerlingen maakten allemaal een bomenwens op een eigen vlaggetje en deze vlaggetjes werden gebruikt bij het feestelijk planten van twee super-mooie bomen!

Kortom: Een mooie samenwerking in Kralingen en een goed resultaat!

Ook in deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek zijn de kinderen aan het werk gezet:

Na een korte introductie ging een groep 5 schaduwbomen planten in de weide. In het frisse lentezonnetje had niemand het koud, want er werd hard gewerkt. De 3 berken en 2 vleugelnoten zullen al de ze zomer schaduw bieden aan de schapen en geiten op hete zonnige dagen.

De andere groep maakte een wandeling langs de vele verschillende soorten bomen op het terrein en ging daarna met soldeerbouten, houtlijm en natuurvondsten naambordjes maken voor deze bomen op plakken boomstam. Dit ging uitzonderlijk goed en de naambordjes zien er prachtig uit.

Ook werd er in de boomgaard een wilgentenen hut gebouwd. Met groot enthousiasme stond er binnen een half uur een stevig geraamte. Toen kon er ook nog wel een tamme kastanje geplant worden.

Afsluitend hebben alle leerlingen een boom gezaaid in een potje. Een belangrijk criterium voor de leerlingen was of er in de boom geklommen kon worden als hij groot is.,het potje verzorgen ze zelf en vervolgens kunnen ze het jonge boompje op een mooi plekje planten. De beuken, kastanjes, eiken, hazelaars en walnoten zullen in de komende decennia Rotterdam nóg groener maken.
Door de uitstekende samenwerking en de inzet van enkele PABO - studenten, is de ochtend probleemloos verlopen!

Bron: Gemeentewerken, 20-03-2008