Nijpels voorgedragen als voorzitter van het Bosschap

20/03/2008 16:30

Het Bosschap

Ed Nijpels (57) is door het bestuur van het Bosschap bij het kabinet voorgedragen tot benoeming als voorzitter van het Bosschap. Per 1 juli 2008 zal hij Annemarie Jorritsma opvolgen. Ed Nijpels heeft vele politiek functies bekleed en tot 1 mei 2008 is hij Commissaris van de Koningin in de provincie Frysl(aa)n

Het Bosschap is een publiekrechtelijk bedrijfsorgaan dat zich al meer dan 50 jaar inzet op het gebied van het beheer van bos en natuur in Nederland. Het is een platform voor 1750 eigenaren van bos en natuur en 300 aannemingsbedrijven, actief in het bos- en natuurbeheer. Het bestuur van het Bosschap is samengesteld uit vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers. Het Bosschap houdt zich bezig met wetgeving en andere regelgeving op het gebied van bos- en natuurbeheer, zoals de Boswet, Flora- en faunawet en Natuurbeschermingswet, de Waterschapswet en de Wet op de Inrichting van het Landelijk Gebied. Verder faciliteert het Bosschap de totstandkoming en uitvoering van de cao voor mensen werkzaam in het beheer en bevordert het Bosschap de bedrijfseconomische situatie van beheerders via onderwijs, scholing, onderzoek en stimuleren van innovatie in het beheer.

Ed Nijpels was al eerder actief in de wereld van het natuurbeheer, vooral internationaal; hij was o.a. voorzitter van het Wereld Natuur Fonds Nederland en voorzitter van de Stichting FACE (Forests Absorbing Carbondioxide Emissions). Nu gaat hij zich voor het Bosschap meer richten op de Nederlandse natuur.

"Het is belangrijk dat juist alle aspecten rondom het beheren van onze waardevolle bos- en natuurgebieden continue onder de aandacht worden gebracht van onze politiek en de samenleving. En met de huidige aandacht voor klimaat en energie, zoals groene biomassa, is die uitdaging des te interessanter. Het proces van de verbreding van de werkingssfeer van het Bosschap naar bos en natuur past daar prima in. Ik verwacht dat het kabinet snel instemt met het wetsvoorstel hierover!" aldus Ed Nijpels.

Ed Nijpels is in 1950 geboren in Den Helder.
kort c.v.:

-Studie rechten, Utrecht 1976

-Lid tweede Kamer VVD 1977 - 1986

-Fractievoorzitter VVD 1982 - 1986

-Minister van VROM 1986 - 1989

-Burgemeester van Breda 1990 - 1995

-Commissaris van de Koningin in de provincie Frysl(aa)n 1999 - 2008





http://www.bosschap.nl/