Gemeente Vlieland

Energieactie basisscholen Friese Waddeneilanden

Klik hier voor vergroting

duurzame energie.jpg

Op donderdag 20 maart hebben alle klassen op basisschool de Zeester op Vlieland bezoek gekregen van een energiedeskundige. Samen met de kinderen onderzoeken de deskundigen waar op school energie bespaard kan worden.

Wie is het niet opgevallen dat het klimaatprobleem op dit moment letterlijk en figuurlijk een hot item is. De kranten staan er bol van en iedereen is er zo langzamerhand wel van overtuigd dat er iets moet gebeuren. Op de Waddeneilanden is door de gemeenteraden het ambitiemanifest "Waddeneilanden, de energieke toekomst" opgesteld (www. ambitieswaddeneilanden.nl). Hierin wordt de ambitie uitgesproken om alle Waddeneilanden in 2020 volledig zelfvoorzienend te laten zijn op het gebied van duurzame energie en watervoorziening. De gemeenteraden roepen iedereen op, nee: dagen iedereen uit om deze ambitie met hen waar te maken. Hierbij denken de raden niet alleen aan het Rijk, kennisinstellingen, provincies, energiebedrijven en milieugroeperingen, maar uiteraard ook aan de eigen burgers, in alle leeftijden.

Voor kinderen is het klimaatprobleem een ingewikkeld onderwerp. Daarom is door de Duurzame Energieteams van de Friese Waddeneilanden het initiatief genomen om een concrete actie te houden waaraan basisschool leerlingen mee kunnen doen. Immers, de jeugd heeft de toekomst en ook zij kunnen op hun niveau nu al een steentje bijdragen aan energiebesparing.

Op donderdag 20 maart zijn Eddy Wijnsma en Annemiek Aalders in opdracht van de Duurzame Energieteams op bezoek geweest bij alle groepen van de Zeester. Samen met de kinderen onderzochten ze wat energie nu eigenlijk is, waar het vandaan komt en waarom en vooral hoe je er zo min mogelijk gebruik van kan maken. Tijdens de les zal bleek dat ook binnen de school nog heel wat te besparen is. Zorgvuldig omgaan met energie is niet alleen beter voor het milieu, maar ook nog eens kostenbesparend. Tijdens de les maakten de kinderen de afspraak om samen met hun meester of juf te gaan letten op het energieverbruik in de school. In de pauze kunnen de lichten in de klas best uit, de computer die stand-by staat gebruikt onnodig stroom en waarom brandt er altijd licht in de lerarenkamer??

Over enkele weken komen de energiedeskundigen terug op school om te kijken of de kinderen en hun leerkrachten zich aan de energieafspraak houden.

Niet alleen op school valt energie te besparen, ook thuis valt nog heel wat winst te behalen. In veel huishoudens zijn energie slurpende gloeilampen al vervangen door spaarlampen. De verlichting van de toekomst is de LEDlamp. Deze lamp is nog energiezuiniger en geeft net zo veel en zo prettig licht als de ouderwetse gloei- en spaarlamp. Als cadeautje krijgen alle kinderen namens de Duurzame Energieteams van de Friese Waddeneilanden een LEDlamp voor op hun eigen kamer. Hiermee krijgen de kinderen de mogelijkheid om zelf ook thuis iets aan het klimaatprobleem te doen. Door het vervangen van een traditionele lamp door een LEDlamp gebruikt ieder kind op.z'n kamer zo'n 90 % minder energie Dat is een jaarlijkse besparing van EUR 10,- op de energierekening, en een besparing van ongeveer 40 kilo CO2 uitstoot per jaar.

Voor de kinderen van groep 6 en 7 is een ludieke actie rondom de LEDlamp verzonnen. De actie bestaat uit een theatrale act waarin de burgemeester een hoofdrol speelt, een creatieve opdracht en een presentatiemoment op het gemeentehuis.

Tijdens de theatrale act "Het bedlampje van de burgemeester" worden de kinderen geïnformeerd over en geënthousiasmeerd voor het besparen van energie en het gebruik van LEDlampen. De kinderen van deze groepen moeten thuis direct hun LEDlamp indraaien en de oude, energieslurpende gloeilamp mee naar school nemen. Van de oude gloeilampen maken de kinderen een symbolisch kunstwerk, met een wens voor de toekomst, wat aangeboden wordt aan de burgemeester en tentoongesteld zal worden in het gemeentehuis.

Dit project wordt uitgevoerd in opdracht van het Duurzaam Energieteam op Vlieland en wordt financieel ondersteund door de gemeente Vlieland, provincie Fryslân en Europese middelen uit het Leader+ programma.

Om voor het ambitiemanifest "Waddeneilanden, de energieke toekomst" nu en in de toekomst breed draagvlak te creëren worden de komende weken ook de basisschoolkinderen op de andere Friese Waddeneilanden bezocht door een energiedeskundige.