AutoRai

Kia KOUP studiemodel debuteert tijdens New York Auto Show

(3/20/2008)
Kia Motors Corporation heeft vandaag tijdens de New York International Auto Show (NYIAS) 2008 voor een primeur gezorgd met de onthulling van de KOUP conceptcar. De KOUP combineert jeugdige uitbundigdheid met het sportieve en slanke ontwerp van een tweedeurs coupé.

Het eenvoudig maar gedurfde en agressieve uiterlijk van de KOUP blikt vooruit op de vorm en evolutie van toekomstige Kiaâs. Binnenin is de conceptcar realistisch en praktisch vormgegeven en biedt hij plaats aan vier inzittenden. De KOUP, die ontworpen is door het Kia Motors America Design Centre in Irvine, Californië, versterkt Kiaâs âPower to Surpriseâ merkstrategie dankzij de uitgebalanceerde proporties en de vloeiende belijning.
âHet Kia KOUP studiemodel vertegenwoordigt de toekomst van het merk Kia en onze dynamische modellen die onze merkwaarden tot uiting brengen,â legt Tom Kearns, chief designer van Kia Motors America (KMA), uit. âKia ontwerpt autoâs om te appelleren aan de emotie van autoliefhebbers die uit zijn op avontuur en alvast een kijkje willen nemen in de toekomst. Dankzij een stijlvol voorkomen en geavanceerde techniek komt de KOUP geheel aan die wens tegemoet.â

Maximale aantrekkingskracht bij de eerste oogopslag Aan de basis van de aantrekkelijke uitstraling van de KOUP liggen zijn uitgebalanceerde afmetingen en het vloeiende ontwerp. Dankzij de doelgerichte vorm van de grille en de pragmatische, hightech koplampen heeft de voorzijde van de auto een brutaal en agressief voorkomen gekregen.

Kenmerkend voor de KOUP is het dynamische wigvormprofiel dat ontspringt aan de LED-lenzen in de met koolstofvezel en zwartchroom afgewerkte lichtunits. Hoewel de KOUP verder strak vormgegeven is, zorgt een opvallende lijn tussen de A- en C-stijl, die vervolgens doorloopt tot in het kofferdeksel, voor een kenmerkend designstatement. Aan de achterzijde worden die flanklijnen met elkaar verbonden door een oplopende rand in het kofferdeksel. De dorpels aan de zijkant hebben een opvallend ontwerp gekregen en samen met de prominente bollingen in de wielkasten geven ze de KOUP een gespierde houding. De korte overhangen en het brede uiterlijk versterken het uitgebelanceerde en geprononceerde karakter.

Wat design betreft ontbreekt het de KOUP conceptcar aan niets, wat onder andere blijkt uit het geïntegreerde glazen panoramadak met de twee panelen die doorlopen van de voorruit tot aan de achterruit. Omdat ze ogen als twee paralel geplaatste glazen delen doen ze denken aan de cockpit van een straaljager. In het interieur worden de glazen panelen van elkaar gescheiden door sfeerverlichting die over de gehele lengte van het dak doorloopt.

Om de gespierde uitstraling nog verder te versterken met sportieve elegantie, is de KOUP voorzien van koolstofvezelaccenten in de voorspoiler, koplampbehuizing, motorkap, buitenspiegels, achterbumper en de diffuser onder de achterkant. De flitsende lichtmetalen wielen met dubbel vijfspaaks ontwerp zijn eveneens voorzien van koolstofvezeldetails, waarbij de Brembo(TM) remklauwen en grote geperforeerde, geventileerde remschijven duidelijk zichtbaar zijn.

Bestuurdergeoriënteerd dashboard en interieur
Het interieur van de KOUP komt tegemoet aan de wensen van autoliefhebbers. Zo is het dashboard naar de bestuurder toe gebogen en is het instrumentarium voorzien van een Supervision paneel dat de sportieve rijervaring nog verder versterkt. Daarnaast beschikt de KOUP over een speciaal ontworpen, sportief ogend stuurwiel, waarachter een instrumentenpaneel met drie klokken schuil gaat. Koolstofvezelaccenten op de tunnel rondom de versnellingspook en op het stoelverstellingmechanisme benadrukken de sportieve aspiraties nog eens extra.

De KOUP is uitgerust met een geavanceerd audiosysteem met acht speakers, waarvan er twee grote in de hoedenplank zijn gemonteerd. Een geïntegreerd navigatiesysteem met Map On Demand (MOD) en Bluetooth vormt slechts het begin van de telematicaservices, met onder andere tips voor een veilige rijstijl, onderhoudsvoorzieningen en noodhulp.

De KOUP kent een praktisch interieurontwerp waarin kwalitatief hoogwaardige materialen zijn verwerkt. De kleurstelling van de voorstoelen wijkt af van die van de achterstoelen dankzij contrasterende kleuren en ontwerpen. Bovendien zorgen de horizontale, opgvulde stroken in de rugleuningen voor extra comfort. Verder zijn hightech details in het interieur verwerkt, waaronder een startknop en een zestraps automatische versnellingsbak met paddles aan de stuurkolom voor het handmatig kiezen van de versnellingen.

Topprestaties dankzij Turbo Power
De KOUP levert indrukwekkende prestaties dankzij een geavanceerde 2.0-liter Theta II turbomotor met een GDI (Gasoline Direct Injection) tweekanaals turbocharger voor extra veel vermogen en efficiency. Daarmee is de KOUP goed voor een vermogen van 290 pk en een indrukwekkend koppel van 392 Nm dat tussen 2.000 en 4.000 tpm beschikbaar is. Door de brandstof met behulp van het GDI-systeem van Kia direct onder hoge druk in de cilinders te spuiten, is het brandstofmengsel koeler wat het verbrandingsproces verder optimaliseert. Die verbeterde verbranding zorgt voor een uitstekend brandstofverbruik en lage emissies. De onderste grilleopeningen geleiden extra lucht naar de motor voor nog meer vermogen.

Het chassis van de voorwielaangedreven KOUP is uitgerust met schroefveren en stabilisatorstangen als onderdeel van de onafhankelijke voorwielophanging met MacPherson veerpoten. Achter is een onafhankelijke dual-link ophanging gemonteerd. Samen zorgen ze voor een optimale balans tussen rijcomfort en handlingprestaties. Een snelheidsafhankelijke, bekrachtigde stuurinrichting staat garant voor extra stuurprecisie. Verder draagt het Continuous Damping Control (CDC) systeem zorg voor snelle reacties op chassisbewegingen en commandoâs van de bestuurder, voor maximale grip tijdens sportieve uitspattingen.

Uitgebreide veiligheidsuitrusting
Het KOUP studiemodel is uitgerust met alle standaard veiligheidsvoorzieningen die op de meeste van Kiaâs productiemodellen worden geleverd, waaronder zes airbags, een
bandenspanningcontrolesysteem (TPMS) en Electronic Stability Control (ESC) in combinatie met het CDC-systeem. Adaptieve verlichting en cruise control maken eveneens deel uit van het geavanceerde veiligheidspakket van de KOUP. De grote 245/40 ZR19 banden voltooien het onderstel en de indrukwekkende aandrijflijn van de KOUP.