Gemeente Harlingen

Noordelijk energieakkoord roept vragen op bij Franekeradeel en Harlingen
20-3-2008
In het najaar 2007 hebben de 4 noordelijke provincies een Noordelijk Energieakkoord ondertekend met de ministeries van Vrom/EZ. Het Energieakkoord richt zich op energiebesparing, duurzame energie en brandstoffen en bevat daartoe de nodige aanzetten. In Fryslân zullen 29 gemeenten op nadrukkelijk verzoek van de Provincie Fryslân dit akkoord ondertekenen. De gemeenten Franekeradeel en Harlingen tekenen het akkoord niet. Het akkoord roept bij beide veel vragen op.

Redenen om akkoord niet te tekenen
Gemeenten Franekeradeel en Harlingen twijfelen of het mogelijk is om de afspraken in het akkoord na te komen. Soms lijken de afspraken strijdig met het gemeentelijk beleid. Daarnaast ontbreekt inzicht in de noodzakelijk middelen en menskracht.

Gemeenten in Noord Nederland zijn vooraf niet betrokken bij opstellen van het Energieakkoord, maar moeten wel grotendeels de uitvoering ter hand nemen.

Wel ontwikkelingen op het gebied van klimaat en energie Overigens zijn er in Franekeradeel en Harlingen wel volop ontwikkelingen op het gebied van klimaat en energie. Gemeente Franekeradeel heeft bijvoorbeeld in de samenwerkingsovereenkomst Waddenglas het Energieakkoord van toepassing verklaard en werkt in het kader van de Westergozone aan het innovatieve Waddenkasconcept. De gemeente Harlingen heeft de wil uitgesproken haar haven tot de meeste duurzame van Nederland te maken.