Leefbaar Rotterdam

Recente schriftelijke vragen

* Reclame-uitingen sportclubs

* Overlast Centraal Station

* Fietsendiefstal

* Kauwgomvrije binnenstad

* Nieuwbouwtarget opschroeven

donderdag, maart 20, 2008

Nieuwe Blunderput bij Insulindeplein?

De bouw van de ondergrondse parkeergarage aan het Insulindeplein ligt al een jaar stil, na een faillissement van een van de aannemers. Wethouder Baljeu dacht op basis van twee summiere A4-tjes wel even 4,65 miljoen extra krediet te krijgen om de garage af te kunnen bouwen. Daar dacht het merendeel van de raad anders over.

Henk Sonneveld: De bouw van de garage viel op 17 april 2007 stil. Vervolgens gebeurt er heel lang niets. Dan stel ik maar eens vragen aan dit college om vervolgens nog voor de beantwoording van mijn vragen gevraagd te worden of we op basis van twee A4-tjes even in willen stemmen met 4,65 miljoen extra voor deze garage. Dat kan natuurlijk niet.

Sonneveld wilde eerst antwoord op een heleboel vragen. Hij vroeg hoe lang er al was gewerkt aan het project en hoe zich dat verhoudt tot het uitgegeven geld. Er werd immers gesproken over 6,22 miljoen die is of wordt uitgegeven. Is dat geld nu al op of zit daar geld bij die men dadelijk sowieso schuldig is aan de nieuwe aannemer, zoals dat ook al voor de failliete aannemer gold? Dat laatste lijkt ook weer onlogisch gezien de kosten voor het dichtgooien van de put. Ook wilde Sonneveld weten hoeveel parkeerplaatsen er maximaal kunnen worden gerealiseerd op het plein, wanneer definitief gestopt wordt met de bouw van de garage? Er zijn immers voldoende alternatieven in de omgeving.

Sonneveld fulmineerde: Het is dus weer eens een stuk van deze wethouder waar we helemaal niets mee kunnen. Waar haalt dit college het lef vandaan om 4,65 miljoen extra te vragen middels deze summiere informatie op twee A4-tjes, of moeten we spreken van bewust onvolledige informatie? Leefbaar Rotterdam vindt dit, ook gezien de voorgeschiedenis van deze wethouder met ondergrondse parkeergarages, onacceptabel. Wellicht is de wethouder het met mij eens dat een onderzoek van de rekenkamer hier op zijn plaats is. Of vindt zij een nieuwe enquêtecommissie een nog betere optie? We hebben het hier wel over een jaarlijks tekort van 350.000, dat is 250.000 meer dan in eerste instantie begroot! En dan is het ook nog maar de vraag of het hier bij blijft, wederom gezien het verleden.

Baljeu zegde, onder druk van de meeste partijen uit de raad, toe met een uitgebreider stuk te komen, waarin de verschillende opties beter uitgewerkt worden. Ook gaat ze, op verzoek van Sonneveld, in gesprek met de bewoners die al jaren met een gapend gat voor de deur zitten, maar wel ieder jaar hun, toch al hoge, vaste lasten verder zien stijgen. Sonneveld: Dit is echt te gek voor woorden, hier moet snel iets aan gedaan worden!