Vereniging Milieudefensie


Hoera voor de tickettax

Amsterdam, 19 maart 2008 - Milieudefensie is blij dat de tickettax doorgaat. 'Het is terecht dat voor de meest vervuilende vorm van vervoer nu ook belasting moet worden betaald', aldus woordvoerder Evert Hassink. De organisatie pleit ook voor de invoering van een accijnsheffing voor kerosine. 'Wil het kabinet haar klimaatdoelstellingen halen, dan ontkomt ze niet aan het zwaarder belasten van de luchtvaart.'

De ticketbelasting is volgens een uitspraak vandaag van rechter Roel Paris 'niet onmiskenbaar strijdig' met het internationale luchtvaartverdrag van Chicago en Europese verdragsregels. De rechter verwierp daarmee de bezwaren van onder meer de luchthavens Schiphol en Maastricht, de bedrijven Ryanair en Corendon en de brancheorganisaties Barin (luchtvaartmaatschappijen) en ANVR (toerisme).

De luchtvaartsector onttrekt zich nog altijd aan haar verantwoordelijkheid om belasting te betalen en om een bijdrage te leveren aan het beperken van de klimaatverandering. Dit is wel essentieel aangezien de luchtvaart verantwoordelijk is voor meer dan 10 procent van de Nederlandse uitstoot van broeikasgassen.

Milieudefensie roept de Nederlandse regering daaarom ook op zich in te zetten op een effectief Emissiehandelssysteem voor de luchtvaart. Nederland zou in deze discussie het Europees parlement moeten steunen in plaats van zich te scharen in de lobby van Europese lidstaten voor een systeem dat nauwelijks een impact heeft op de groei van de luchtvaart.
Meer informatie:
www.milieudefensie.nl/verkeer