Provincie Noord-Holland

Meer OV tussen Schiphol-Amsterdam-Almere-Lelystad

20-3-2008

De provincie Noord-Holland is blij met het kabinetsbesluit om 531 miljoen te investeren om de frequentie en kwaliteit van de treindiensten op de lijn Schiphol-Amsterdam-Almere-Lelystad (SAAL) op korte termijn te verhogen.

In 2013 kunnen daardoor meer treinen (twaalf per uur in plaats van de huidige zes) in een betrouwbaarder dienstregeling rijden. Het gaat met name om uitbreidingen van het bestaande spoor ten oosten en ten westen van station Amsterdam Zuid en een uitbreiding van een deel van de Flevolijn naar vier sporen. Liever hadden de regionale bestuurders gezien dat de gehele Flevolijn viersporig wordt. In de toekomst is dit vanwege de verwachte reizigersgroei noodzakelijk. De geplande uitbreidingen worden door het Rijk en de regio verder uitgewerkt tot concrete maatregelen. Hierbij wordt, naar de wens van de regio, de viersporigheid voor de totale Flevolijn vast meegenomen.

Rijk en regio werken samen aan het behouden van de economische concurrentiepositie van de metropoolregio Amsterdam. De investering wordt in dat kader gedaan.