Nederlands Architectuurinstituut

Persbericht (20 maart 2008) Olympisch Vuur - Spelen met Toekomst The Dish Games. Credits: Lukas Narutis

Wat betekent het voor Nederland als we de Olympische Spelen in 2028 zouden mogen organiseren? Hoe zorg je ervoor dat stadions die je alleen bij de Spelen kunt gebruiken, ook daarna een goede functie hebben? Hoe organiseer je de infrastructuur en de mobiliteit voor de Spelen? Door alle functies in één gebouw te combineren of door de Spelen juist over heel Nederland te verdelen? Eén ding is zeker, de Olympische Spelen zal Nederland in beweging brengen. Het NAi presenteert, in samenwerking met NOC*NSF, het Berlage Instituut, de Academie van Bouwkunst Rotterdam en architectenbureau MVRDV `Olympisch Vuur - Spelen met Toekomst', een tentoonstelling waarin met schaalmodellen, film, debat en theater voorstelbaar gemaakt wordt dat Nederland in 2028, 100 jaar na de Spelen in Amsterdam, de Olympische Spelen organiseert. Het NAi telt af!

In 2005 riep NOC*NSF een werkgroep in het leven met vertegenwoordigers uit de sport, overheid, bedrijfsleven en wetenschap. Doel van deze werkgroep is het realiseren van een Olympisch sportklimaat, dat mogelijk resulteert in een kandidaatstelling voor de Olympische en Paralympische Spelen van 2028. Het NAi denkt vooruit en vraagt zich af wat de gevolgen zouden zijn voor Nederland als hier in 2028 daadwerkelijk de Spelen georganiseerd worden.

Stadion van de toekomst
De Olympische Spelen hebben betekenis op vele fronten: sport, economie, citymarketing, stadsontwikkeling, en zelfs regionale en landelijke ontwikkeling. Het kan de identiteit van een land versterken en grote planologische problemen agenderen of oplossen. Het NAi zoemt in op die ruimtelijke agenda van Nederland. Studenten van de Academie van Bouwkunst en het Berlage Instituut onderzochten in samenwerking met het Rotterdamse architectenbureau MVRDV de haalbaarheid en de ruimtelijke kansen van de Olympische Spelen in 2028 in Nederland. Hierbij koppelden zij thema's als klimaatverandering, waterhuishouding en energiewinning op diverse manieren aan oplossingen voor stadions, infrastructuur en atletenhuisvesting.

De studies resulteerden in verschillende scenario's voor Olympische Spelen in Nederland in 2028. Het NAi presenteert de scenario's met film, animatie, theater en debat én toont de maquettes van Olympische stadions van de toekomst. Het activiteitenprogramma verschijnt t.z.t. op www.nai.nl.

1928-2028
De scenario's voor 2028 worden gepresenteerd tegen een historische tijdlijn die een indruk geeft van de impact die de Spelen hebben gehad op eerdere gaststeden als Montreal, Los Angeles, Sydney en Beijing. Dit overzicht geeft de ontwikkeling weer van de Olympische Spelen in logo's, affiches, medailles, stadions, en Olympische dorpen door de tijd heen. 1928 is een bijzonder jaar, toen werden de Olympische Spelen georganiseerd in Amsterdam. De architect van het Olympisch Stadion, Jan Wils, won goud op de Spelen van 1928 op het onderdeel bouwkunst. Het NAi beheert het archief van deze architect.

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie `Olympisch Vuur - Spelen met Toekomst'. Dit boek is de weerslag van de studies naar de haalbaarheid, verbeelding en mogelijke onderbouwing van het (ruimtelijk) programma van de Olympische Spelen in Nederland in 2028. Het boek wordt uitgegeven door NAi Uitgevers. Voor meer informatie kijk op www.naipublishers.nl
The Dish Games. Credits: Lukas Narutis