Gemeente Venlo


Beheersconvenant Domusvoorziening ondertekend

20-3-2008

Dinsdagavond 18 maart jl. werden er zeven handtekeningen gezet onder een gezamenlijk opgesteld beheersconvenant rondom de geplande Domusvoorziening aan de Sloterbeekstraat. Gemeente, wijkoverleg, politie, Leger des Heils, Achmea-Arbo (de naaste buren), een vertegenwoordiger van de nabijgelegen coffeeshops en de Vereniging van Eigenaren Zuidstaete bevestigden hiermee de afspraken die zijn gemaakt om de leefbaarheid en veiligheid in de buurt te borgen.

In het convenant zijn afspraken en toezeggingen vastgelegd op diverse en uiteenlopende terreinen, die tezamen de leefbaarheid en veiligheid van de buurt moeten zekerstellen. Bijvoorbeeld het houden van een nul- en nameting om de ontwikkeling van de buurt te monitoren. Het feit dat de bewoners van de Domusvoorziening op eventueel overlastgevend gedrag worden aangesproken en dat ongewenst gedrag als uitsluitingscriterium kan gelden.
Dat er plaats is voor niet meer dan twintig bewoners. De klachtenprocedure.

Door middel van deze overeenkomst leggen de partijen vast op welke wijze zij samenwerken aan de openbare orde, de sociale veiligheid en de leefbaarheid in de buurt.

Wethouder Jeugd, Zorg & Welzijn Jan Lamers is trots op het convenant. Op de inhoud, maar meer nog vanwege het feit dat al deze mensen zich hier op zo'n positieve, constructieve wijze voor hebben ingespannen. Want laten we wel wezen: zij zaten niet te wachten op een Domusvoorziening in hun directe omgeving. Maar zij hebben hun energie geïnvesteerd in meedenken en meebeslissen over de invulling en uitvoering van het concept. Ik heb daar veel waardering voor.

De klankbordgroep hecht veel waarde aan de toegezegde nul- en nameting. Ze hebben om een extra meting verzocht om ook op langere termijn de situatie te blijven monitoren. Wethouder Lamers heeft toegezegd daar serieus naar te zullen kijken.
Het pand zal binnenkort op verzoek van de gemeente Venlo door Woningstichting Venlo-Blerick gekocht en verbouwd worden om het geschikt te maken voor de huisvesting van de bewoners. Streven is de voorziening vóór de winter open te stellen.