Gemeente Baarn

Meer subsidie De Trits bij stijgende energielasten zwembad

Het bestuur van Sportcentrum De Trits in Baarn verwacht in 2008 een financiëel tekort als gevolg van de sterk gestegen energieprijzen. De Trits is als accommodatie, met zijn overdekte zwembad en sporthal, extra gevoelig voor flucturerende energieprijzen. Het college van B&W stelt daarom aan de gemeenteraad voor om in de subsidie voor De Trits voortaan rekening te houden met de ontwikkeling van de energieprijs. Voor de subsidie 2008 betekent dit een stijging van 22.000,- De gemeenteraad zal hierover in mei een definitief besluit nemen.

De energieprijzen zijn in de afgelopen drie jaar met 50 procent gestegen. Het bestuur van Sportcentrum De Trits voorziet door die stijging een aanzienlijk verlies op hun exploitatie in 2008. In een brief vraagt De Trits aan de gemeente om bij de bepaling van de subsidies rekening te houden met deze niet te beïnvloeden prijsstijgingen.

Indexering
In normale omstandigheden bestaat de gemeentelijke subsidie aan maatschappelijke instellingen uit de onderdelen personele lasten en overige lasten. Indexering van die subsidieonderdelen wordt vastgesteld door de gemeenteraad in de begrotingsrichtlijnen. Ook voor De Trits blijft dit zo. Sportcentrum De Trits heeft echter, vanwege het overdekte zwembad, een extra hoge post energielasten. Deze energielasten zijn in de afgelopen jaren veel sterker gestegen dan de overige lasten. Ook maatregelen voor energiebesparing die De Trits heeft ingesteld, kunnen de prijsstijgingen niet compenseren. Omdat toegangsprijzen voor zwembad De Trits al vrij hoog zijn, vinden het college en De Trits het niet verstandig om de gestegen energiekosten door te berekenen aan bezoekers van het zwembad.