Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

Aan
de voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer

Datum Bijlage(n) 20 maart 2008 - Ons kenmerk Uw kenmerk DGTL-2008/1445 08-VW-B-047 Onderwerp
Beantwoording van de Kamervraag ter voorkoming van de sloop van het Nederlandse schip Artemis.

Geachte voorzitter,

Ik heb kennis genomen van uw vraag over het bovengenoemde onderwerp, waarin u uw bezorgdheid uit over de uitlatingen van de burgemeester van Les Sables ­ d'Olonne. Hij heeft publiekelijk aangegeven het schip te willen slopen indien dit niet spoedig kan worden vlot getrokken.
Mede namens de minister van Buitenlandse Zaken kan ik het volgende meedelen. Op basis van contacten, zowel met de betrokken Nederlandse onderneming Amasus te Delfzijl als met de Franse autoriteiten, met inbegrip van de burgemeester, is gebleken dat het slopen van het schip niet aan de orde is. Nederland zal nauw contact met de lokale Franse autoriteiten blijven onderhouden om een voorspoedige afwikkeling te bewerkstelligen.
Verder zal de Inspectie Verkeer en Waterstaat een onderzoek instellen en de Franse autoriteiten ter plekke bijstaan in het onderzoek van dit incident. Getracht zal worden het schip vanaf het strand vlot te trekken. Additionele capaciteit in de vorm van bergingswerk - het graven van een geul op het strand zelf - wordt thans ingezet. Dit moet er toe leiden dat het schip zo spoedig kan worden vlotgetrokken.

Hoogachtend,

DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

J.C. Huizinga-Heringa
Postadres Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 351 61 71

Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 351 78 95 bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)