Gemeente Castricum

Een jongerenontmoetingsplaats in Akersloot

Jongeren en buurtbewoners slaan handen ineen

In Akersloot wordt in het komend voorjaar een
jongerenontmoetingsplaats (JOP) gerealiseerd. Deze jongerenontmoetingsplaats komt tot stand na intensief overleg met jongeren, omwonenden en ouders van de jongeren. De JOP wordt geplaatst op het speelveld langs de Brahmslaan. De jongeren hebben de JOP zelf ontworpen en voorgelegd aan de omwonenden. Ook helpen ze mee bij het plaatsen van de JOP.

Hinder

In de gemeente Castricum wonen ruim 4.500 jongeren tussen de 10 en 20 jaar. In de kernen Castricum, Limmen en Akersloot zijn drie jongerencentra gevestigd: Discovery, Conquista en de Storey Club. Niet alle jongeren maken gebruik van deze jongerencentra. Op veel plaatsen in de gemeente ontmoeten vriendengroepen elkaar echter liever in de open lucht dan in een jongerencentrum, bijvoorbeeld omdat het jongerencentrum niet altijd open is. Soms veroorzaken de jongeren hinder voor omwonenden: afval wordt op de grond gegooid, brommers rijden af en aan.

Volwaardige plek

In het jeugdbeleid van de gemeente is niettemin vastgelegd dat jongeren een volwaardige plek in de samenleving mogen innemen. Mits zij geen overlast veroorzaken, mogen zij elkaar treffen in het openbaar gebied. De gemeenteraad heeft mede daarom in 2006 incidenteel budget beschikbaar gesteld voor jongerenontmoetingsplaatsen in de openbare ruimte.

Met elkaar

Het project in Akersloot heeft de ambitie de wensen van buurtbewoners en jongeren met elkaar te verenigen. Deze ambitie krijgt gestalte in de werkgroep die de JOP gaat "beheren". In deze werkgroep nemen buurtbewoners, jongeren en ouders plaats, ondersteund door politie, gemeente en jongerenwerk. Omdat de partijen elkaar via deze werkgroep kennen, wordt de prikkel om overlast te veroorzaken weggenomen, zo is de gedachte.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Gemeente Castricum, sectie communicatie

drs. Peter Rozenbeek


0251 661 361

peterrozenbeek@castricum.nl