Ingezonden persbericht


Persbericht 10 maart 2008

Niet voor Watjes, Arbeiderskampen in de Noordoostpolder. Tijdelijke tentoonstelling in Nieuw Land opent op 20 maart

Lelystad - Op 20 maart opent Nieuw Land Erfgoedcentrum de nieuwe familietentoonstelling 'Niet voor watjes' over de arbeiderskampen in de Noordoostpolder. Tijdens de opening zal de heer Lucas Huizinga aan het woord komen over zijn belevingen als pionier op het nieuwe land. Ook wordt er aandacht geschonken aan het educatieve gedeelte van de tentoonstelling. Niet voor watjes is te zien van 20 maart tot 2 november.

Met het droogvallen van de Noordoostpolder in 1942 werden duizenden arbeiders ingezet voor het ontginnen van het nieuwe het land. De arbeiders vonden in deze tijd hun 'thuis' in tientallen barakkenkampen. De familietentoonstelling 'Niet voor Watjes' laat de sfeer van een 'arbeiderskamp' herleven. Ervaar hoe de arbeiders leefden, ver weg van de bewoonde wereld, samen met honderden andere uit alle delen van Nederland. Maar ook het zware werk, gevoel van saamhorigheid en geloof in de toekomst, misschien zelfs een eigen boerderij op het nieuwe land.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling zal de publicatie 'Niet voor watjes' het leven in en rond arbeiderskampen in de Noordoostpolder, 1941-1945 worden uitgegeven. Het eerste exemplaar van het boekje wordt gepresenteerd tijdens de opening van de tentoonstelling.

Openingstijden:
Maandag: gesloten
Dinsdag t/m vrijdag: 10.00 - 17.00 uur - zaterdag en zondag: 11.30 - 17.00 uur Nieuw Land is gesloten op 25 december en 1 januari.

Adres:
Oostvaardersdijk 01-13, 8242 PA Lelystad
www.nieuwlanderfgoedcentrum.nl

VOOR DE REDACTIE: Wij nodigen u van harte uit bij de opening van de tentoonstelling "Niet voor watjes, arbeiderskampen in de Noordoostpolder" aanwezig te zijn. Vanaf 14.30 uur bent u welkom in Nieuw Land Erfgoedcentrum. Het officiële gedeelte begint om 15.00 uur.



Ingezonden persbericht