Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

EERSTE CHIMPANSEE GEBOREN IN SAFARIPARK BEEKSE BERGEN

Afrikaans wildlife park dolblij met geboorte van Stephan

Hilvarenbeek, donderdag 20 maart 2008 - Vanmorgen is voor het eerst in de geschiedenis van Safaripark Beekse Bergen een chimpanseejong ter wereld gekomen. De pasgeboren Stephan, vernoemd naar één van de dierverzorgers, maakt het uitstekend. Het safaripark in Hilvarenbeek heeft één van de grootste chimpanseecollecties van Europa en de grootste van de Benelux. Verdeeld over drie grote verblijven telt het park vijftig chimpansees.

Safaripark Beekse Bergen is dolblij met de geboorte van een chimpanseejong. Moeder Marlies schonk in de vroege ochtend van donderdag 20 maart het leven aan zoon Stephan. Het jong is de eerstgeboren chimpansee in het safaripark in Hilvarenbeek. Moeder Marlies en vader Frits verblijven sinds medio 2006 in het park en zijn afkomstig uit het wetenschappelijk onderzoekcentrum BPRC in Rijswijk. Jacques Kaandorp, verantwoordelijk voor de dierencollectie in het park: "Uit het feit dat er nu een jong is geboren, maken wij op dat de dieren hier hun rust en ruimte hebben gevonden om te paren". Stephan en zijn moeder zijn op sommige momenten al zichtbaar voor publiek, maar verstoppen zich ook nog regelmatig achter de schermen. Niet alleen bij de chimpansees is het kraamtijd, ook bij de leeuwen in het safaripark zijn jongen geboren. Naar verwachting zijn deze welpen binnen enkele weken zichtbaar voor publiek. Bij de onlangs geboren Afrikaanse wilde hond is dit reeds het geval.

Chimpansees
De chimpansee behoort tot de mensapen. Deze soort behoort tot de grootste apensoorten. Hun lichaamsbouw lijkt het meeste op dat van een mens. Chimpansees leven voornamelijk in bomen en zijn uitstekende klimmers. Ze leven vaak in groepen van vijftien tot vijftig dieren. Een volwassen chimpansee heeft een lengte van 63,5 tot 90 centimeter en een lichaamsgewicht van ongeveer 26 tot 70 kilogram. De chimpansee komt voor in equatoriale bossen in verschillende gebieden in Afrika. De chimpansee leeft voornamelijk in open (regen)wouden, maar is ook te vinden in bergbossen en op bossavannes. In Safaripark Beekse Bergen kunnen chimpansees ongeveer 50 jaar oud worden. In de natuur wordt dit niet gehaald. Safaripark Beekse Bergen heeft sinds 2006 groepen chimpansees in de collectie die zowel in hun binnen- als buitenverblijf zichtbaar zijn voor bezoekers.
---