Ministerie van Defensie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Plein 2
2511 CR Den Haag
Datum 19 maart 2008
Ons kenmerk D/2008006400
Onderwerp Antwoord op de vragen van lid Peters (GroenLinks) over de verkenningen
Ministerie van Defensie
Postbus 20701
2500 ES Den Haag
Telefoon (070) 318 81 88
Fax (070) 318 78 88
Pagina 1/4
Hierbij bied ik u de antwoorden aan op de vragen van het lid Peters (GroenLinks) over de instelling van een commissie die het onderzoek naar de begroting van Defensie zal verrichten (ingezonden 4 maart 2008 nr. 2070813400).
DE MINISTER VAN DEFENSIE
E. van Middelkoop
Ministerie van Defensie
Pagina 2/4
Antwoorden op de vragen van het lid Peters (GroenLinks) over de instelling van een commissie die het onderzoek naar de begroting van Defensie zal verrichten (ingezonden 4 maart 2008 met kenmerk 2070813400).
1
Kunt u het bericht bevestigen dat er een commissie wordt ingesteld om onderzoek te verrichten naar de begroting van het ministerie van Defensie? Kunt u eveneens bevestigen dat oud-minister Gerrit Zalm deze commissie zal leiden? Kunt u de overige namen, die het bericht noemt, bevestigen?
2
Waarom bent u van oordeel dat er een externe, politieke commissie moet worden opgericht om dit interne probleem op te lossen? Wat heeft u ertoe gezet hulp te zoeken bij de oud-minister van Financiën in plaats van de huidige? 3
Bent u ervan op de hoogte dat in 2007 al meer commissies zijn ingesteld dan in elk voorgaand jaar? Heeft u in uw overweging om een commissie in te stellen de aangenomen motie van het lid Halsema c.s. meegenomen, waarin wordt gepleit zoveel mogelijk gebruik te maken van de eigen deskundigheid van het ministerie en de expertise van vaste adviescolleges en onderzoeksraden? 6
Wat zal het concrete doel zijn van de commissie Zalm? Wat gaat zij precies onderzoeken en waarover gaat zij aanbevelingen doen? Gaat de commissie ook over de vraag of er meer geld nodig is voor het ministerie van Defensie? Deelt u de mening dat, gelet op de beroepsmatige en politieke achtergrond van de mogelijke leden, de commissie bevooroordeeld staat tegenover deze laatste vraag? In de beleidsbrief "Wereldwijd Dienstbaar" (31 243, nr. 1) bij de defensiebegroting voor het jaar 2008 heeft het kabinet aangekondigd de komende tijd verkenningen uit te voeren naar het niveau van de defensiebestedingen op langere termijn, mede in relatie tot het ambitieniveau en in bondgenootschappelijk perspectief. Ministerie van Defensie
Pagina 3/4
Op 29 februari 2008 heb ik de Kamer het plan van aanpak voor de uitvoering van de verkenningen gestuurd (31 243, nr. 6). In dit plan van aanpak heb ik onder meer de projectorganisatie uiteengezet. Van deze projectorganisatie maakt geen commissie deel uit. De projectorganisatie bestaat uit:

- een ministeriële regiegroep, onder voorzitterschap van de minister van Defensie;
- een interdepartementale stuurgroep;

- een interdepartementale projectdirectie;

- een onafhankelijke klankbordgroep van externe deskundigen. De interdepartementale projectdirectie is belast met de uitvoering en de coördinatie van de verkenningen en de organisatie van activiteiten die daarmee samenhangen. De projectdirectie is samengesteld uit medewerkers van de ministeries van Defensie, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Buitenlandse Zaken, Financiën en Justitie. Hiermee wordt tegemoetgekomen aan het beginsel om zoveel mogelijk gebruik te maken van de eigen deskundigheid van de betrokken ministeries. De klankbordgroep zal de projectorganisatie van een onafhankelijk en extern klankbord voorzien over de opzet, de resultaten en de presentatie van de verkenningen. Hiermee wordt de externe betrokkenheid gewaarborgd die het kabinet beoogt . De heer drs. G. Zalm (oudminister van Financiën) is bereid gevonden als voorzitter van de klankbordgroep op te treden. Verder maken van de klankbordgroep deel uit:
.. prof. dr. M.G.W. den Boer;
.. prof. dr. K. Colijn;
.. drs. A. H. M. de Jong;
.. generaal-majoor der mariniers b.d. Frank van Kappen; .. prof. dr. H.P.M. Knapen;
.. luitenant-generaal b.d. M.L.M. Urlings.
De minister van Financiën, minister Bos, maakt deel uit van ministeriële regiegroep. Ministerie van Defensie
Pagina 4/4
4
Wat heeft u er desondanks toe doen besluiten dat uw interne deskundigheid niet voldoet en een éénmalige ad hoc commissie in te stellen? Wat heeft u er toe doen besluiten niet eerst bij de volgende begrotingsbehandeling de adviezen van de Algemene Rekenkamer van de afgelopen jaren in te voeren? 5
Waarom heeft u er niet voor gekozen de hulp in te schakelen van een vast adviescollege, zoals de Algemene Rekenkamer?
Bij de uitvoering van de verkenningen zullen externe instituten, adviescolleges en onderzoeksraden worden geraadpleegd, waaronder de Algemene Rekenkamer.