Ingezonden persbericht


PERSBERICHT - Voor directe publicatie -

-- begin bericht --

Interpolis, Ahold, ProRail, Kin en DSM genomineerd voor titel 'Nederlands slimste'

De uitreiking is op 1 april a.s. op de TU Delft

Amersfoort, 3 maart 2008 - Na intensief beraad op de campus van de Erasmus Universiteit is de jury van de Business Intelligence Awards afgelopen donderdagavond gekomen tot vijf genomineerden voor de titel 'Slimste organisatie van Nederland'. Naast Interpolis, Ahold en ProRail zijn DSM Innovation en Kin Machinebouw geselecteerd voor de volgende ronde.

De nominaties zijn vastgesteld uit ruim honderdtwintig organisaties na een pittige procedure. De organisaties zijn over een periode van twee maanden onderzocht op ruim zestig aspecten die volgens de jury van doorslaggevend belang zijn voor creëren van een intelligente organisatie. Het achterliggende model wijst er overigens ook op dat investeringen in een slimme organisatie zich in klinkende munt kunnen uitbetalen: intelligente organisaties behalen betere (financiële) resultaten.

Organisaties raken, naarmate ze organisch groeien of samensmelten, steeds verder verwijderd van intelligent ondernemerschap. Het nemen van beleidsbeslissingen en het bijsturen van de dagelijkse praktijk blijkt steeds moeilijker te gaan. "Bedrijven die overtuigd investeren in BI kunnen significant beter reageren op actuele marktontwikkelingen, fluctuaties in het personeelbestand en, beinvloedt door allerlei hypes, individuele klantbehoeften." aldus Gerard Struijf, senior manager PricewaterhouseCoopers en bestuurslid van de CRM Association.

De validatie van de aspecten is door deelnemers aan de opleiding Bedrijfskunde van de Rotterdam School of Management op locatie uitgevoerd met de verschillende verantwoordelijken van de genomineerde bedrijven. Tijdens het juryberaad hebben de deelnemers - werkzaam in het bedrijfsleven en non-profit - hiervan gedetailleerd verslag uitgebracht. Dit verslag is meegenomen in het totale oordeel van de jury om de vijf nominaties vast te stellen.

Juryvoorzitter Leo Kerklaan en auteur van de beststeller 'De cockpit van de organisatie': "De nominaties dienen als voorbeeld voor andere bedrijven. Het intensief gebruik van relevante stuurinformatie voor analyse, actie en het volgen en uitvoeren van de strategie, is nog lang geen gemeengoed in Nederland. Uit het laatst gehouden landelijk onderzoek blijkt ook dat we nog een lange weg te gaan hebben, de gemiddelde score op de vragenlijst is slechts een 4,5 op een schaal van 1 tot 10. Deze bedrijven zitten daar ruim boven!"

"Samenwerken is vaak al een lastig punt binnen organisaties, laat staan samenwerken op het vlak van besturing. Het is al prikkelend als een medepassagier zich bemoeit met het rijgedrag van de bestuurder van de auto. Het samen-sturen ligt daarom bijzonder gevoelig in organisaties. Het raakt de oorspronkelijke uitgangspositie van bestuurders en leidinggevenden. De genomineerden hebben geleerd om hier een goede modus in te vinden en zijn substantieel beter dan andere organisaties in staat om op basis van een excellente informatiehuishouding, samen te sturen." aldus Daan van Beek, auteur van 'Sturen naar een intelligente overheid' en 'De intelligente organisatie'.

De genomineerden presenteren in hartje Leiden op donderdag 20 maart a.s. hun intelligente organisatie voor de jury, achter de gesloten deuren in het universiteitsgebouw "Gravensteen". De presentaties zullen enkele dagen erna ook op de website www.biaward.nl beschikbaar komen, alwaar bezoekers kunnen stemmen voor de in hun ogen "slimste organisatie van Nederland". Het blijft spannend, want in de opmars naar de uitreiking op 1 april a.s. zal er nog één genomineerde moeten afvallen.

Wie wordt dit jaar de slimste organisatie?
Op het BI Event van dinsdag 1 april a.s. strijden de vier overgebleven genomineerden om de eerste plaats en de hoofdprijs, een prachtige bronzen uil van beeldend kunstenaar Bert Denneman. Het evenement vindt plaats op de campus van de TU Delft, en valt samen met de BI Career Day. Het hoogwaardige programma staat in het teken van best practices, dashboards & enterprise search, gedrag & competenties en corporate performance management. Voor meer informatie kunt u terecht op: http://www.bicongressen.nl/subpages/congres.php.

Meer informatie:
Norman Manley
PR & Communicatie Passionned
telefoon: +31 33 888 7010

-- einde bericht --