Ingezonden persbericht


Het Nationale Voorjaarsoverleg
is 20 maart in Amsterdam!

Congres in Berlagemonument De Burcht, Amsterdam, donderdag 20 maart 2008, aanvang 12.00 uur Naar een nieuw Sociaal Pact
voor Nederland! Een echt wérkcongres. Wat kunnen human resource managers, vakbonds -bestuurders, werkgevers en kenners van de arbeidsverhoudingen bijdragen aan een New Deal tussen de overheid en de sociale partners? Aan de hand van gerenommeerde inleiders schetsen we de contouren van een nieuw sociaal pact, voor Nederland en voor de ondernemingen. De congresdeelnemers zullen in korte workshopsessies hun eigen praktijk- en bedrijfservaringen koppelen aan de bouwstenen die door de inleiders zijn aangedragen. Een ontmoeting van praktijk, belangenbehartiging en beleid. Ontdek hoe bedrijven moeten excelleren op een krappe arbeidsmarkt.

Congres Het Nationale Voorjaarsoverleg 'Naar een nieuw Sociaal Pact voor Nederland!'
Het congres vindt plaats onder auspiciën van de Henri Polak-leerstoel van De Burcht, bekleed door prof. dr. Paul de Beer.
Nederland heeft een nieuw Sociaal Pact nodig
Het overleg over vernieuwing van de Nederlandse arbeidsverhoudingen stagneert. Door ongelukkig politiek manoeuvreren hebben sociale partners zich in hun verschillende stellingen ingegraven. De steen des aanstoots was de eenzijdig overkomende aanpak van het ontslagrecht. Een commissie onder leiding van TNT-president Peter Bakker zoekt hiervoor een uitweg. Maar de wereld draait door. Ondernemers, werknemers en mensen die een passende plek willen op de arbeidsmarkt hebben behoefte aan een heldere blik op de ontwikkeling van de arbeidsverhoudingen in het komende decennium. Nederland heeft een nieuw Sociaal Pact nodig. De Burcht, Centrum voor Arbeidsverhoudingen brengt praktijk, wetenschap en beleid in dit Congres rond de tafel om bouwstenen aan te dragen voor een nieuw draagvlak onder het Poldermodel.
Een echt wérkcongres
Wat vinden human resource managers, vakbondsbestuurders, werkgevers en kenners van de arbeidsverhoudingen belangrijke onderdelen van een nieuw Sociaal Pact? Wat kunnen zij bijdragen aan de beleidsagenda van een breed agenderend voorjaars - overleg tussen de overheid en de sociale partners? Hoe bouwen wij bedreigingen om in kansen? Krapte op de arbeidsmarkt in veel sectoren, productiviteitsverhoging door sociale innovatie en scholing, ouderen langer aan het werk houden, en de arbeidsdeelname van vrouwen vergroten. Flexibilisering van sociale bescherming om de mobiliteit en ondernemingszin van werkenden te prikkelen. Aan de hand van twee gerenommeerde inleiders prof. dr. Ton Wilthagen (adviseur van de Europese Commissie) en prof. dr. Frank Pot (Bestuurslid Nederlands Centrum voor Sociale Innovatie) gaan we na wat het internationale, het sectorale en het maatschappelijke speelveld is. Wilthagen zal de contouren schetsen van een nieuw sociaal pact, terwijl Pot de doorvertaling daarvan naar het CAO-niveau in kaart brengt. Een ontmoeting van politiek, belangenbehartiging en beleid.
De praktijk wijst de weg
De congresdeelnemers zullen in korte workshopsessies hun eigen praktijk- en bedrijfservaringen koppelen aan de bouwstenen die door de inleiders zijn aangedragen. Twee onderhandelaars aan weerszijden van de tafel, Joba van den Berg - hoofd Arbeidsverhoudingen bij Unilever - en Henk van der Kolk - voorzitter van FNV Bondgenoten ­ zullen op deze bouwstenen voor een nieuw sociaal pact reageren en hun visie geven op de doorbraken die mogelijk zijn om in de ondernemingen en op nationaal niveau een nieuw sociaal contract, een New Deal, af te sluiten.

Programma

Gespreksleiding: Hilda Bouma (sociaal-economisch redacteur FD) 12.00 u Aankomst. Lunch. Workshopdocumentatie
13. 00 u Opening door prof. dr. Paul de Beer, Henri Polak-leerstoel 13.05 u Inleiding door prof. dr. Ton Wilthagen
`Naar een New Deal voor de Nederlandse Arbeidsverhoudingen' 13.30 u Inleiding door prof. dr. Frank Pot
`Best practices van sociale vernieuwing in bedrijfs- en sectoroverleg' 14.00 u Workshopsessies (Hoe kan het human resource beleid in de ondernemingen inspelen op maatschappelijke trends en hoe geven we dit een plaats in de onderhandelingsdoelen?)
15.00 u PAUZE
15.30 u `De bedrijven in!'
Debat Joba van den Berg (Unilever) en Henk van der Kolk (FNV Bondgenoten) Met inbreng vanuit de workshops

- Stellingen, noodzakelijke doorbraken op bedrijfs- en sectorniveau
- Reactie op prioriteiten die door de workshops zijn ingebracht
- Eindbod voor landelijk overleg
16.30 u Afsluiting prof. dr. Paul de Beer, hoogleraar Universiteit van Amsterdam op de Henri Polakleerstoel voor Arbeidsverhoudingen `De Staat van de Nederlandse Overlegeconomie' Plaatsbepaling van het Voorjaarsoverleg en de rol van Commissie Arbeids - participatie onder voorzitterschap van TNT-topman Peter Bakker Reactie op Eindbod Joba van den Berg/Henk van der Kolk 17.00 u Afsluiting, nazit in conferentiecafé `De Koperen Steel' 18.00 u Einde
"Nederland moet onherroepelijk toe naar een nieuwe deal, naar een productief vervolg op `Flexibiliteit en zekerheid'. Hiervoor is een nieuw akkoord à la Wassenaar nodig. Dat zo'n akkoord er nog niet is, is alle betrokkenen in de Polder aan te rekenen." EU-adviseur Ton Wilthagen

De sprekers Ton Wilthagen
Ton (A.C.J.M.) Wilthagen (1960) is hoofd van het algemene beleidsgerichte onder - zoeks programma van OSA, een gezaghebbend (nationaal en inter natio naal) onderzoeksinstituut op het terrein van arbeidsmarkt- en personeels vraagstukken. Daarnaast is hij hoogleraar `Institutioneel-juridische aspecten van de arbeidsmarkt in nationaal en internationaal perspectief' aan de juridische faculteit van de Universiteit van Tilburg. Hij is één van de zeven experts die de Europese Commissie recentelijk adviseerde over het onderwerp flexi curity. Daarnaast is hij lid van de werkgroep sociale innovatie van de SER.
Frank Pot
Frank Pot (arbeids- en organisatiesocioloog) is lid van het bestuur van het Neder - lands Cen trum voor Sociale Innovatie en doet op dit gebied ook onder zoek en advieswerk in samen werking met TNO en met de Nijmegen School of Management van de Radboud Universiteit. Tot voor kort was hij directeur kennis van TNO Kwaliteit van Leven en daarvoor directeur van TNO Arbeid en bijzonder hoogleraar Arbeid en Technologie in Leiden.
Joba van den Berg
Joba van den Berg-Jansen (49 jaar, internationaal econoom) is director industrial & employee relations bij Unilever. Zij heeft verschillende HR functies vervuld binnen en buiten Unilever o.a. als hoofd P&O. Sinds 2005 bekleedt ze haar huidige functie als director industrial & employee relations. In die functie houdt zij zich met name bezig met medezeggenschap (Centrale Ondernemingsraad & Europese Onder - nemings raad), arbeidsvoorwaarden zoals CAO & sociale plannen en implementatie van arbeidsrechtelijke & sociale zekerheidswetgeving. Zij is bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor het Onderzoek van Arbeidsverhoudingen. Henk van der Kolk
Henk van der Kolk is sinds eind 2002 voorzitter van FNV Bondgenoten. Was vanaf 1997 arbeids voorwaardencoördinator van de vakcentrale FNV. Vanaf 1989 werkte hij bij de Alge mene Bond voor Onderwijspersoneel (de voorloper van de Aob) en onderhandelde daar voor het onderwijspersoneel. Namens de FNV heeft hij sinds 2002 zitting in de Sociaal Econo mische Raad. En sinds eind 2005 is hij bestuurslid van de Stichting Max Havelaar.
Paul de Beer
Paul de Beer is Henri Polak hoogleraar voor arbeidsverhoudingen aan de Uni versiteit van Amsterdam. Hij is verbonden aan het Henri Polak Instituut van De Burcht (Centrum voor Arbeidsverhoudingen) en aan het Amsterdams Instituut voor ArbeidsStudies (AIAS). Hij studeerde econometrie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Eerder was hij werkzaam bij de Wiardi Beckman Stichting (1982-1993), het Sociaal en Cultureel Plan bureau (1993-2001) en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (2001-2003). Hilda Bouma
Gespreksleider Hilda Bouma is redacteur van het Financieele Dagblad

Meer seminars in De Burcht

22 april Middagseminar 13.30 uur - 16.30 uur
Levensloopbeleid - van lelijk eendje naar incentive? Het wordt zo stil rond de levensloopregeling.
Sinds enkele jaren kennen we deze spaarregeling, die bedoeld is als een persoons - gebonden budget waarmee je belastingvriendelijk een potje kunt vormen voor diverse vormen van verlof tijdens je werkzame leven.
Is de levensloopregeling verworden tot een louter financieel product dat verzekerings - maatschappijen vooral aanbieden als pensioenpotje voor middengroepen en hoger personeel? Hoe kunnen we de levensloopgedachte dan weer `reanimeren'? In dit seminar willen we het levensloopidee opnieuw in de spotlight plaatsen. Het gaat immers om niet minder dan de vorming van een werkkapitaal waarmee mensen in zich zelf investeren door scholing en studie waarmee je je positie op de arbeidsmarkt sterk houdt (employability), en/of waarmee je de balans tussen werken, zorgen en bijtanken in je leven kunt financieren.
Toegangsprijs 75,-. Bij meerdere deelnemers van dezelfde organisatie 50,-. 20 mei Middagseminar 13.30 uur - 16.30 uur
Globalisering enOffshoring,waar ligt de grens van de banenexport?
De verpakkingen van Albert Heijn, de software van PCM, de IT van Accenture. Al deze werkzaamheden worden uitbesteed aan onderaannemers in Ahmadabad, in Bangalore, in Delhi of in andere exotische oorden. Maar de Nederlandse baggeraars bouwen nieuw land in Dubai.
Wat zijn de kansen en de bedreigingen van de globalisering? Dit seminar is gewijd aan het SER-advies `Globalisering' dat begin mei verschijnt. En we bespreken verschillende bedrijfscases. Hoe houden we er in Nederland `grip' op? Welke opties heb je, als personeelsmanager, als OR-lid, of als vakbondsbestuurder? Toegangsprijs 75,-. Bij meerdere deelnemers van dezelfde organisatie 50,-.

Wanneer: Het congres Het Nationale Voorjaarsoverleg `Naar een Nieuw Sociaal Pact voor Nederland!' begint 20 maart om 12.00 uur en wordt om plm 17.00 uur afgesloten.
Waar: De Burcht, Centrum voor Arbeidsverhoudingen, Henri Polaklaan 9, 1018 CP Amsterdam. Bereikbaar met tram 9 en 14. Parkeermogelijkheden bij Artis. Kosten: De deelnameprijs is 295,-. Bij aanmelding van meer deelnemers van dezelfde organisatie 147,50.
Aanmelden: via de website www.deburcht.org, email info@deburcht.org of tel 020 - 624 11 66
Contact: Suzanne Heideman, Afdeling Communicatie, De Burcht email: s.heideman@deburcht.org, tel 020 - 624 11 66

De Burcht
Henri Polaklaan 9
1018 CP Amsterdam
T 020 - 624 11 66
F 020 - 623 73 31
info@deburcht.org
www.deburcht.org
Het Berlage-monument De Burcht is het Centrum voor Arbeidsverhoudingen van de sociale partners in Nederland, onder auspiciën van de Sociaal-Economische Raad. De Burcht voert onderzoek uit en verspreidt kennis. Ook ontwikkelt De Burcht educatieve en museale activiteiten over werk, inkomen en solidariteit. De monumentale Bondsraadszaal biedt geregeld culturele activiteiten onder de noemer `Schoonheid na het werk'.
Daarnaast geven de symposia van het Henri Polak Instituut van De Burcht beleidsmakers en spelers in de wereld van de arbeidsverhoudingen de mogelijkheid om hun standpunten te scherpen met wetenschappelijke inzichten.
Zie www. deburcht.org voor actuele informatie.


---- --