Ingezonden persbericht


VERSCHIJNT DONDERDAG 20 MAART :

DE BUSH TRAGEDIE

Een klassiek familiedrama van vader en zoon, broer en broer

Het is inmiddels meer een historisch gegeven dan een politieke overtuiging: George W. Bush heeft de politieke verdiensten van zijn vader niet weten te overtreffen, maar er eerder een karikatuur van gemaakt. Nu zijn presidentschap ten einde loopt, begint de omvang van dit fiasco pas goed door te dringen. De rol en de positie van de Verenigde Staten op hetwereldtoneel zijn ingrijpend ten nadeleveranderd.

Bush kan pas werkelijk worden begrepen in relatie tot anderen, in het bijzonder tegen de achtergrond van de overweldigende en moeizame aanwezigheid van zijn beroemde vader. Weisberg beziet Amerika's 43 ste president als een karakter in een tragedie van Shakespeare: via zijn relaties, verwanten, ideeën en invloeden. In deze even originele als overtuigende karakterstudie laat hij zien hoe Bush juniorzich, gekleineerd door zijn vader, heeft omringd met surrogaatvaders - van de door hem evenzeer geïdealiseerde als verkeerd begrepen Churchill en Reagan tot de mannen die tijdens zijn presidentschap hunkans grepen: Cheney, Rumsfeld en Rove.

Bush laat een wereldmacht na die diplomatiek, militair en economisch zwakker is dan ooit. In laatste instantie probeert Weisberg dan ook te begrijpen waarom Amerika zo voor Bush viel, voordat iedereen hem weer liet vallen.

Jacob Weisberg (1964) is een veelgevraagd commentator op radio en tv. Hij is beschikbaar voor interviews in de Verenigde Staten.

Citaat uit inleiding:

"De vader-zoonrelatie vormt de kern van het presidentschap van Bush jr. en de spectaculaire, vermijdbare mislukking daarvan. Alle zonen wedijveren met hun vader. Maar het woord wedijver doet in de verste verte geen recht aan de oedipale complexiteit van juist deze relatie. George W. Bush wordt sinds zijn kinderjaren gedreven door de behoefte zich te onderscheiden van zijn vader, hem uit te dagen, voorbij te streven en te overwinnen. Deze motieven gingen hand in hand met daaraan precies tegenovergestelde impulsen, die tot uiting kwamen in een levenslang poging zijn vader na te volgen, te imiteren en op een voetstuk te zetten. Dit soort tegenstrijdige neigingen zijn psychologisch gesproken niet bijzonder, hooguit misschien in de mate waarin de betrokken partijen ze proberen te onderdrukken en ontkennen. Evenmin uniek is de langdurige broederstrijd van George W. met zijn jongere broer Jeb. Wat dit familiedrama zo bijzonder en voor buitenstaanders belangrijk maakt, is de manier waarop het voor het oog van een nationaal en mondiaal publiek wordt uitgespeeld." - Jacob Weisberg.



Ingezonden persbericht