Gemeente Hilversum


Gemeenten willen bereikbaarheid Tergooiziekenhuizen veilig stellen

18 maart 2008
Een dependance van een huisartsenpost in Hilversum. Maar ook een zorghotelvoorziening waar patiënten kunnen herstellen en verpleegkundige zorg en begeleiding kunnen krijgen, mocht de dagbehandeling in Hilversum nopen tot een verlenging van de medische zorg: ze vormen voor de gemeenten Hilversum, Wijdemeren en Baarn onderdeel van overleg, mits ook de bereikbaarheid van de vestigingen Hilversum en Blaricum gewaarborgd blijft. Mobiliteitsmanagement biedt daarbij mogelijk soelaas.

Dat schrijft wethouder Ben Hammer (Hilversum) mede namens zijn collega's Nelleke Schenkkan (Wijdemeren) en Joost de Wilde (Baarn) vandaag aan Claudia Zuiderwijk, voorzitter van de raad voor bestuur van de Tergooiziekenhuizen.
De betrokken gemeenten en Tergooiziekenhuizen zouden de kosten voor een eventueel onderzoek naar mobiliteitsmanagement gelijkelijk moeten verdelen, is zijn voorstel.

De brief wordt op 27 maart met de directie van Tergooiziekenhuizen besproken. Naar verwachting leidt de reorganisatie van het Tergooiziekenhuizen tot nieuwe vervoersstromen, meer druk op de (auto)bereikbaarheid van de locatie Hilversum aan de Oostelijke buitenring en meer parkeeroverlast in de wijk Van Riebeeck. Bovendien is de busverbinding vanuit verschillende Hilversumse woonwijken, maar ook vanuit Baarn en Wijdemeren naar Tergooi Hilversum niet optimaal en ontbreekt het aan een OV-verbinding tussen de twee locaties van het ziekenhuis.

Volgens Ben Hammer kan mobiliteitsmanagement leiden tot beter bereikbare locaties, beheersing van vervoerkosten, een efficiënter gebruik van zorgmiddelen, betere benutting van de OV taxi, goedkoper vervoer en minder parkeeroverlast. Ook kan het de mobiliteitsgroei op het zuidoostelijk deel van de Hilversumse buitenring beter beheersbaar maken.
"Ik denk dat het vervoer van, naar en tussen de locaties van Tergooi slim georganiseerd kan worden, door goede afspraken over mobiliteit te maken tussen het ziekenhuis, overheden (Hilversum, Noord-Holland, regiogemeenten) , vervoerbedrijven en zorgverzekeraars. De gemeente doet op dit moment goede ervaringen op met mobiliteitsmanagement op het Media Park, in samenwerking met de bedrijven op het Media Park", aldus Hammer in zijn brief.