COC-voorzitter Frank van Dalen kondigt vertrek aan

Missie heractiveren homo-emancipatie volbracht

COC-voorzitter Frank van Dalen vertrekt bij COC Nederland. De voorman maakte woensdag bekend zijn functie rond de zomer neer te leggen. Mijn missie is volbracht, zo licht hij toe. Drie jaar geleden luidde Van Dalen de derde fase van de homo-emancipatie in. "Homobeleid wordt nu door de hele maatschappij omarmd, waar drie jaar geleden niemand nog de noodzaak van actief homobeleid zag."

Volgens Van Dalen is bereikt wat hij zichzelf bij zijn aantreden ten doel had gesteld. Onlangs presenteerde minister Plasterk de ambitieuze homo-emancipatienota, waarin voor COC Nederland een belangrijke rol is weggelegd. Het Openbaar Ministerie kondigde zwaardere straffen aan voor daders van homofoob geweld, prinses Màxima was recent aanwezig bij een homobijeenkomst en gemeenten tekenden convenanten om homobeleid op lokaal niveau vorm te geven. "Het fundament is gelegd", stelt Van Dalen. "De trein is niet meer te stoppen, ook niet in orthodox-godsdienstige of etnische kring. Het wordt nu meer een kwestie van bijsturen of partijen bijstaan die om hulp vragen. Dat vraag om een ander type voorzitter."

Van Dalen (39) trad in 2005 aan als voorzitter van de homobelangenorganisatie. Hij kondigde de derde fase van de homo-emancipatie af. De eerste fase was het bestrijden van wettelijke discriminatie, de tweede het bewerkstelligen van gelijke rechten. Van Dalen: "Ik wilde een actieve voorzet geven voor de derde stap: de sociale acceptatie van homoseksualiteit. Want al hebben we inmiddels al enkele jaren gelijke rechten als hetero's, dat is bij lange na niet hetzelfde als het hebben van een breed draagvlak voor gelijke behandeling van en uitgesproken solidariteit met holebi's binnen de samenleving." Het COC initieerde afgelopen jaren emancipatieprojecten op de werkvloer, op school, op het sportveld en in de zorg. "Door de inzet van velen is het onderwerp is doorgedrongen tot in de haarvaten van de samenleving. Dààr moet het beleid functioneren, niet op papier."

De komende periode gaat Van Dalen zijn laatste grote opdracht als voorzitter invulling geven: het zoeken en inwerken van een geschikte opvolger die het stokje later dit jaar overneemt. "Iemand die met nieuwe energie kan voortbouwen op wat er de afgelopen jaren door zo velen is neergezet, zodat iedere homo, lesbo, biseksueel of transgender daadwerkelijk zichzelf kan zijn." Van Dalen gaat zich richten op zijn investerings- en managementbureau en zal hij ook weer actief worden binnen de VVD. Links: http://www.newzer.nl/coc