Raad van State


donderdag 20 maart 2008
10.00 uur
Zitting over de weigering door de minister van LNV om aan de Coöperatieve Producentenorganisatie van de Nederlandse Kokkelvisserij op grond van de Natuurbeschermingswet een vergunning te verlenen voor het mechanisch vissen op kokkels in de Oosterschelde. De Oosterschelde is één van de belangrijkste getijdengebieden van West-Europa en is met name voor broedvogels van grote betekenis. Het gebied is een beschermd gebied als bedoeld in de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn. Volgens de minister kan niet naar kokkels worden gevist omdat er sprake is van een voedseltekort voor vogels die in het gebied foerageren. Het gaat om drie weigeringen; voor het najaar van 2004, 2005 en 2006. De Producentenorganisatie is het niet met de weigeringen eens. De organisatie vindt onder meer dat de voedselbehoefte van de vogels te hoog is ingeschat. Verder is zij van mening dat zij al decennia lang naar kokkels heeft mogen vissen in de Oosterschelde en dat zij er daarom op mocht vertrouwen dat de vergunningen opnieuw zouden worden verleend. (zaaknummers 200702372/1, 200702597/1 en 200705781/1)

10.00 uur

Zitting over de boete die de minister van Sociale Zaken op grond van de Wet arbeid vreemdelingen heeft opgelegd aan een tuinbouwbedrijf in Someren-Heide. Het gaat om een boete van EUR 128.000 die de minister heeft opgelegd na een controle bij het bedrijf in mei 2005. Bij die controle zijn 32 vreemdelingen van Bulgaarse en Poolse nationaliteit aangetroffen die volgens de minister zonder tewerkstellingsvergunning op een aspergeveld van het bedrijf aan het werk waren. Het bedrijf is het niet met de boete eens. Volgens hem blijkt uit de bevindingen van de minister niet dat de vreemdelingen aan het werk waren. Verder vindt hij de boete te hoog. Volgens hem is het wettelijk maximum van EUR 11.250 overschreden, omdat maar van één beboetbaar feit sprake zou zijn. De rechtbank in Den Bosch heeft het beroep van het bedrijf deels gegrond verklaard, omdat de minister volgens haar rekening had moeten houden met de financiële positie van het bedrijf. Tegen de uitspraak komen zowel de minister als het bedrijf in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200706917/1)
Zitting over de bestuurlijke maatregelen die het college van burgemeester en wethouders van Deventer heeft getroffen om het gebruik van het dak van de parkeergarage aan de Snipperlingsdijk in Deventer als parkeerdek te beëindigen. Het gaat om een ondergrondse parkeergarage waarvan het dak op de begane grond is. Het college wil eveneens de toegang tot dit terrein voor gemotoriseerd verkeer onmogelijk maken. Volgens het college is het gebruik van het dak in strijd met het bestemmingsplan. De maatregelen zijn genomen tegen Fortis Bank Nederland B.V., de gebruiker en huurder van de parkeergarage. Onder meer Fortis en de eigenaar van de parkeergarage, Nieuwe Steen Investments N.V., zijn het niet eens met de maatregelen. Zij vinden dat volgens de planvoorschriften het gebruik juist wel is toegestaan. Na in het ongelijk te zijn gesteld door de rechtbank in Zwolle-Lelystad, komen zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling daarvan verzoeken zij de Raad van State het besluit te schorsen. (zaaknummer 200801556/2)

13.00 uur

Zitting over de weigering door het college van gedeputeerde staten van Zeeland om bestuurlijke maatregelen te treffen tegen het rijden met zogenoemde kitebuggy's op het Verklikkerstrand in de gemeente Schouwen-Duiveland. De Vereniging Natuur- en Vogelwacht Schouwen-Duiveland had om de maatregelen verzocht, omdat volgens haar de natuur wordt verstoord door het rijden met de buggy's. Volgens de vereniging is voor het rijden bovendien geen vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet verleend. Het college heeft het verzoek geweigerd, omdat zij geen overtredingen heeft geconstateerd ondanks diverse controles. De vereniging is het niet eens met de weigering en komt in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200704100/1)