Gemeente Gaasterlân-Sleat


Nieuwe WOZ-waarde per 2008

De Wet waardering onroerende zaken (wet WOZ) schrijft voor dat elke jaar een nieuwe herwaardering moet plaatsvinden van alle onroerende zaken binnen de gemeente; zo ook voor het jaar 2008. Indien u op 1 januari 2008 eigenaar en/of gebruiker bent van een onroerende zaak, wordt deze nieuwe taxatiewaarde u medegedeeld op uw aanslag voor de gemeentelijke belastingen 2008, welke eind maart bij u in de bus valt.

Opmerking: De WOZ-waarde voor 2008 dient u niet te gebruikten voor de aangifte voor de IB 2007; daarvoor dient u de WOZ-waarde 2007 te gebruiken, welke u op de aanslag gemeentelijke belastingen 2007 kunt aantreffen (mits u op 1 januari 2007 eigenaar/gebruiker was).

Wat is de Wet WOZ?

De Wet WOZ regelt de waardering van gebouwde en ongebouwde onroerende zaken. Deze waarde moeten gemeenten (inzake de
onroerendezaakbelastingen), waterschappen (inzake de waterschapsheffingen) en de Belastingdienst (inzake o.a. huurwaardeforfait) gebruiken voor hun belastingheffing. De gemeente is daarom verplicht om de WOZ-waarden eveneens door te geven aan de Belastingdienst en het Waterschap. Volgens de Wet WOZ dienen ook ongebouwde percelen grond, welke niet aantoonbaar bedrijfsmatig in de land- en bosbouw worden gebruikt, te worden getaxeerd (bijvoorbeeld een weiland waar hobbymatig paarden worden gehouden). Akkerbouwgrond, grasland, bosgrond en dergelijke, welke aantoonbaar bedrijfsmatig worden gebruikt en waarbij de eigenaar zijn hoofdinkomen uit de land-, bosbouw en veeteelt genereert, zijn vrijgesteld voor de WOZ en worden daarom niet getaxeerd en ook niet belast voor de onroerendezaakbelastingen.

Waardebepaling

Voor de WOZ-waarden 2008 is de marktsituatie op 1 januari 2007 (waardepeildatum) bepalend. Dat wil zeggen dat de WOZ-waarde voor 2008 geacht wordt de prijs te zijn, welke de eigenaar van de onroerende zaak -met goed "koopmanschap"- zou kunnen ontvangen, indien het object op 1 januari 2007 zou zijn verkocht en waarbij er vanuit wordt gegaan dat het object direct opleverbaar is en leeg verkocht kan worden. Opgemerkt wordt dat er bij de vaststelling van de WOZ-waarde geen rekening mag worden gehouden met het waardedrukkende effect van verhuur of erfpacht.

Om inzicht te krijgen in de gemeentelijke onroerendgoedmarkt, worden alle verkooptransacties van panden in de gemeente Gaasterlân-Sleat geregistreerd en geanalyseerd. Daarnaast heeft de gemeente overige gegevens verzameld die nodig zijn voor de waardebepaling van de panden, zoals bijvoorbeeld, de inhoud, de oppervlakte, bouwjaar en eventuele aan- en bijgebouwen. Hiervoor heeft de gemeente de beschikking over veel informatie van een object, bijv. verkoopprijzen uit het Kadaster, luchtfoto's en al eerder door de gemeente vastgelegde gegevens (bijv. de grootte van een object). Deze informatie vult de gemeente aan met de gegevens over veranderingen in de afgelopen periode (verbouwingen en dergelijke).

Taxatieverslag

Als onderbouwing voor de WOZ-waarde 2008 kan er een zgn. taxatieverslag worden verstrekt (niet te verwarren met een taxatierapport). Een taxatieverslag betreft een opsomming van de objectkenmerken en kadastrale gegevens van het object, alsmede -indien het object een woning betreft- een onderbouwing van de taxatie door middel van een drietal percelen, welke om en nabij 1 januari 2007 zijn verkocht en welke voor de taxatie van uw woning (mede) als referentie hebben gediend. Opgemerkt wordt dat de verkochte woningen niet identiek hoeven te zijn aan de te waarderen woning. Bepalend is dat de verkochte woningen en de te waarderen woning tot hetzelfde marktsegment behoren.

Als het object een woning betreft, is een taxatieverslag standaard bij het aanslagbiljet 2008 gevoegd. Het taxatieverslag, voor zowel een woning, als een niet-woning, kunt u via de internetsite: www.gaasterlan-sleat.nl opvragen. Deze gegevens zijn te vinden onder menukeus "wonen, werken en leven", submenu "WOZ/belastingen", vervolgens dubbelklikken op de link: "Gaasterlan-sleat.datab.nl". Als toegangscode dient u in te geven het op het aanslagbiljet genoemd stamnummer en aanslagnummer.
Opmerking: Deze gegevens zijn per 1 april op de gemeentelijke site te benaderen.

Controleert nog iemand de gemeente?

Ja! Op landelijk niveau controleert de Waarderingskamer ons. De Waarderingskamer is een onafhankelijk orgaan dat erop toeziet dat de gemeenten alle objecten zorgvuldig waarderen. Voor meer informatie zie de site http://www.waarderingskamer.nl.

Voor meer informatie over de inhoud van deze advertentie kunt u contact opnemen met bureau WOZ/belastingen, tel.: 0514-608159 of 0514-608191.