NEN


Energielabel meer bekend

woensdag 19 maart 2008, 14:29

Sinds 1 januari 2008 moeten woningeigenaren bij verkoop of verhuur van hun huis een energielabel overhandigen aan de koper of huurder. Bij nieuwbouw geldt de eerste 10 jaar een vrijstelling omdat de energieprestatiecoëfficiënt (EPC) geacht wordt te zorgen voor een hoge mate van energiezuinigheid. De EPC voor woningen wordt berekend volgens de energieprestatienorm NEN 5128 aan de hand van de bijbehorende Nederlandse praktijkrichtlijn NPR 5129. Voor bestaande woningen zijn er andere methodieken.

Ruim een maand na invoering blijkt 40%van de Nederlandse huishoudens bekend te zijn met het energielabel. Dit is een aanzienlijke stijging ten opzichte van de meting in augustus 2007, toen was dit nog 7%. Dit blijkt uit het continue onderzoek WoonKennis, uitgevoerd door USP Marketing Consultancy onder 1600 Nederlandse woonconsumenten.

De meningen over het certificaat blijken nog altijd verdeeld. Ook ruim een maand na de invoering waren er nog altijd meer tegenstanders (26%) dan voorstanders (20%) van het label. De Postbus 51-campagne van het ministerie van VROM heeft dus voor een duidelijke toename in bekendheid gezorgd, maar de tegenstanders nog niet overtuigd. Het verschil in bekendheid bij huurders en huiseigenaren is nu groter dan in augustus 2007 (5% toen tegen 15% na januari 2008). Van de huurders is 31% op dit moment bekend met het energielabel, onder huiseigenaren is dit 46%.

Van de woningeigenaren zegt nu 5% een energielabel voor de woning op te laten stellen. Dit percentage is hoger (17%) wanneer men wil verhuizen. De helft van de eigenaren die op korte termijn willen verhuizen, zegt echter niet van plan te zijn de woning te gaan labelen, ondanks de verplichting. Meer dan de helft van de woningeigenaren is bereid te investeren in een energiecertificaat indien de overheid daarop subsidie verleent.