Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

|     |Berkelland - Politie, gemeente en autobezitters samen     |
|     |tegen auto-inbraken                                       |
De politie, de gemeente Berkelland en Staatsbosbeheer willen samen met autobezitters de inbraken in auto's in die gemeente aanpakken.

Jaarlijks worden duizenden Nederlanders geconfronteerd met een auto-inbraak. Naast het gemis van een navigatiesysteem of een autoradio worden ook vaak spullen gestolen waaraan men gehecht is. Daarnaast is de irritatie over een auto-inbraak vaak groot, zeker wanneer je rijbewijs, paspoort en kentekenbewijs gestolen zijn. Er moet aangifte bij de politie worden gedaan en je dient met andere instanties in contact te treden om nieuwe documenten te krijgen. Ook in de gemeente Berkelland zijn het afgelopen jaar ruim 110 autobezitters de dupe geworden van autokrakers.

Inbraaklocaties De meeste inbraken vonden in de avond- en nachtelijke uren plaats, zo blijkt uit de aangiften. Ook blijken zo'n 20 mensen op een parkeerplaats in het buitengebied geconfronteerd te zijn met een auto-inbraak. Hierbij moet gedacht worden aan parkeerplaatsen aan de Hengelose-weg (doolhof), de Stapeldijk (de Oranjerie) en de Vordenseweg (Huize Ruurlo) in Ruurlo. Helaas zijn ook bezoekers van begraafplaatsen in Neede en Ruurlo gedupeerd geraakt.

Dit jaar is het aantal inbraken in de gemeente gelukkig nog beperkt gebleven. Toch hebben de politie, de gemeente en Staatsbosbeheer besloten om een aantal maatregelen te treffen.

Aanpak in buitengebied Zo gaat de politie extra surveilleren op risicolocaties. Er worden tevens preventieve controles gehouden, waarbij folders met tips om auto-inbraak te voorkomen, worden achtergelaten. Staatsbosbeheer gaat de bebossing rondom parkeerplaatsen zodanig aanpassen dat er goed zicht op de geparkeerde auto's komt. De gemeente heeft inmiddels op zes locaties waar de meeste inbraken hebben plaatsgevonden een bord aangebracht met de tekst: "Laat geen spullen achter. Hier wordt vaak ingebroken."

Voor de autobezitter zelf Naast de samenwerkende partners kan de autobezitter zelf ook een belangrijke bijdrage leveren om deze diefstallen te voorkomen. Laat absoluut geen waardevolle spullen in de auto achter. De dief kent alle plekjes waar mensen hun spullen menen te kunnen verstoppen.

Een advies om te laten zien dat je niets van waarde in je auto hebt achtergelaten, is om je lege dashboardkastje open te laten. Mogelijk dat het dievengilde deze hint begrijpt! Verder vraagt de politie benadeelden om altijd aangifte te doen. Dit kan via internet (www.politie.nl) of na een telefonische afspraak via 0900 - 8844. Betrapt u iemand bij een auto-inbraak dan kunt u altijd naar 112 bellen. Op de site www.politie.nl staan ook preventietips om auto-inbraken te voorkomen.

Een bijdrage leveren aan een veilige samenleving is een verantwoordelijkheid van ons allen!

Einde bericht
---


---


---

---- --