KPN NV

KPN Mobile International en Artilium sluiten overeenkomst om innovatie van KPN's mobiele netwerken verder te stimuleren | | |

|                                                |                               |
Activeert mobiele internet applicaties gebaseerd op Microsoft.NET

Den Haag, Nederland en Brussel, België, 20 maart 2008 -KPN Mobile International, in Europa één van de voortrekkers in vernieuwende telecommunicatiediensten, en Artilium, een Europese leider in het ontwikkelen van software voor mobiele operatoren hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten. Deze samenwerking zal nieuwe mogelijkheden creëren op de mobiele netwerken van de KPN groep en dit voor toepassingen die door gebruikers zelf zijn ontwikkeld.

De software die dit mogelijk maakt is Artilium's Real-Time Architecture (ARTA) for Connected Mobile Services. Deze software werd ontwikkeld om snel nieuwe mobiele toepassingen te ontwerpen die dan als diensten worden aangeboden. Artilium ontwierp en ontwikkelde ARTA op het Microsoft platform.

Stan Miller, CEO van KPN Mobile International verklaarde : "Deze overeenkomst is een enorme stap vooruit voor KPN's MVNO strategie (Mobile Virtual Network Operators) in Europa. De software van Artilium geeft KPN de mogelijkheid om voorop te lopen bij innovaties in mobiel internetten. We kunnen ons netwerk open stellen voor groepen software ontwikkelaars en op die manier een grote verscheidenheid aan diensten aanbieden die personalisering en interactiviteit voor de abonnee mogelijk maken. Voor ons is dit een nieuwe aanpak. Een grotere rol voor business modellen waar diensten centraal staan, ontwikkeld door een groep van ontwikkelaars, adverteerders en commerciële partners."

"Artilium biedt IP, PSTN, ISDN en GSM technologie aan en creëert het kader om mobiele netwerken op een veilige manier open te stellen voor snelle en innoverende toepassingen" zegt Robert Marcus, Chief Executive Officer van Artilium. "We zijn verheugd om met KPN te kunnen samenwerken aan deze baanbrekende stap vooruit: een origineel business model gecombineerd met diversiteit in de verschillende elementen van de value chain."

Steve Zimba, Managing Director Global Telecom Business bij Microsoft Corp., Redmond USA, benadrukte: "we zijn verheugd dat KPN en Artilium het Microsoft platform gekozen hebben om hun ecosysteem van met elkaar verbonden mobiele diensten aan te sturen. We zullen nauw samenwerken om onze visie in de praktijk te brengen voor de miljoenen consumenten die vol ongeduld uitkijken naar verrijkende en gepersonaliseerde mobiele ervaringen."

Over KPN
KPN is een toonaangevend internationaal telecommunicatiebedrijf en een ICT service provider, die vaste en draadloze telefonie, internet en TV aan de consumenten aanbiedt. KPN biedt aan zijn business klanten volledige end-to-end beheer van ICT diensten aan. De internationale KPN data en IP diensten worden mogelijk gemaakt in 22 landen via een uitgebreid glasvezelnetwerk met hoge capaciteit, plus wereldwijde connecties naar 180 landen. KPN's dochterbedrijf Getronics, een wereldwijd ICT dienstenbedrijf, met marktleiderspositie in de Benelux, biedt oplossingen aan voor infrastructuur en netwerk-gerelateerde ICT. In Duitsland en België heeft KPN een multibrand strategie voor zijn mobiele activiteiten uitgestippeld. BASE en E-Plus zijn allebei derde in de markt. KPN biedt wholesale netwerk diensten aan en beschikt over een IP infrastructuur op wereldschaal voor wholesale via iBasis.

Over Artilium
Artilium ontwikkelt carrier-grade software die communicaties bundelt en mobiele netwerken openstelt voor ontwikkeling en innovatie van mobiele netwerkapplicaties met inhoud die door gebruikers is gegenereerd, en die snelle ontwikkeling toelaat van een virtueel oneindig ecosysteem van autonome software processen die onderling samenwerken als diensten in een open maar toch gestructureerde en beveiligde architectuur. Artilium's ARTA Connected Mobile Services Framework is een open, modulair en zeer uitbreidbare architectuur gericht op diensten, met een Service Creation Environment, een real-time Service Delivery Platform met een Intelligent Network, en een Mobile Presence Server die op een intelligente manier zeer accurate, constante reële plaatsbepaling combineert met een state awareness en op die manier een uitgebreid gamma van nieuwe mobiele commerciële, publicitaire en social network diensten mogelijk maakt, gebaseerd op de Tri-Cell Intelligent Location System (TILS) waarop het bedrijf een patent heeft.

Artilium werd opgericht in 1995 en realiseerde meer dan 40 projecten in 11 landen met tientallen miljoenen eindgebruikers. Artilium positioneert zich als een innoverend en vooruitstrevend bedrijf.

Artilium plc staat genoteerd op de AIM London Stock Exchange (LSE/AIM: ARTA). Het bedrijf is gevestigd in België.

Voor verdere informatie :
KPN Artilium Marinus Potman Anne Walker
+31 70 446 63 00 +44 20 7402 7349 marinus.potman@kpn.com anne.walker@artilium.com


-----------------------
Persbericht

|Datum                  |
|20 maart 2008          |
|Nummer                 |
|013p                   |
KPN Mediarelaties
070-4466300


---- --