Time : 17:37:10
Date : 20 March 2008
Sender Name: Emakina

Emakina Group : groei verkoopcijfer (+106%) overtreft de verwachtingen

BRUSSEL, 20 MAART 2008 - Emakina Group (Alternext Brussel: ALEMK) maakt vandaag zijn financiële resultaten voor 2007 bekend. Een bijzonder gunstig resultaat waarmee Emakina Group zich als een vooraanstaand Europees speler binnen zijn sector positionneert.

In 2007 heeft Emakina Group een verkoopcijfer gerealiseerd van 17.371.543 EUR tegenover 8.448.423 EUR vorig jaar, of een groei van 106% en een opvallende prestatie boven de oorspronkelijke prognose van 15.000.000 EUR. Op basis van een identieke consolidatie, bedraagt de groei van de verkoop in 2007 47%. Overigens is de EBITDA (operationele winst voor afschrijvingen) met 44% vooruitgegaan en bereikt 1.576.603 EUR tegenover 1.095.162 EUR vorig jaar. De winst per aandeel is gestegen van 9,91 EUR cent in 2006 naar 18,89 EUR cent in 2007.

Het bedrag van de belastingen op de winst in 2007 bedraagt 381.564 EUR ten opzichte van 372.679 EUR in 2006. Overigens heeft een nettobedrag van 494.565 EUR actieve belastingslatenties een gunstige invloed op het nettoresultaat van 2007, hoofdzakelijk te verklaren door de activatie van de overgedragen fiscale verliezen bij The Reference.

De uitstekende resultaten, die boven de verwachtingen liggen, verklaren zich door :

- De organische groei van Emakina België, die de kaap van 150 werknemers in de Brusselse kantoren overschreidt. Deze interne ontwikkeling van 47%, ligt ruim boven het gemiddelde op de Belgische markt (+ 24%, bron: Inside magazine, januari 2008);
- De positieve contributie van het geheel aan filialen in de omzet, op de EBITDA en de nettowinst: een inbreng die de externe groeistrategie van Emakina Group bevestigt;

- De uitbreiding van het dienstenaanbod met de oprichting van een afdeling gespecialiseerd in interactieve direct marketing;
- Het voeren van een integratiepolitiek op personeelsvlak die de teamspirit stimuleert tussen de medewerkers van Emakina Group.

De commerciële teams zijn er bovendien in geslaagd om een aantal gerenommeerde nieuwe klanten binnen te halen zoals Casterman-Flammarion, Solvay, Fluxys, Thomas Cook, ING, EVS, SCA Packaging, Storaenso en ook de Franse krant Libération. Ook een aantal Europese instellingen hebben Emakina een aantal belangrijke projecten toevertrouwd, waaronder het Europees Parlement en de Europese Commissie voor het DG (Directoraat-generaal) Communicatie, het DG Energie en Vervoer, het DG Informatiemaatschappij en Media, het DG Ondernemen en Industrie (promotie voor de portaalsite Your Europe).

Emakina Group, een Europees netwerk van interactieve bureaus

2007 wordt gekenmerkt door de meerderheidsparticipatie van Emakina Group in verschillende interactieve bureaus zowel in binnen- als buitenland: Design is Dead (aangekondigd in januari en afgesloten in maart), SunTzu (aangekondigd en afgesloten in april), groupe Reflect (aangekondigd in mei en afgesloten in juni) en The Reference (aangekondigd in juni en afgesloten in augustus). De speficifieke communicatie naar aanleiding van deze operaties, bevindt zich op de website van Emakina (www.emakina.com). Begin oktober 2007 heeft Emakina Group zijn participatie in B.On The Net vergroot en haar aandeel van 50% naar 100% opgetrokken.

Dankzij deze acquisities profileert Emakina Group zich vandaag als een netwerk van interactieve bureaus op Europees niveau, waardoor de groep zowel de kwaliteit van zijn dienstenaanbod als de opvolging van zijn internationale klanten kan verbeteren. Door de uitdagingen, inherent aan de ontwikkeling van dit netwerk, heeft Emakina Group zijn organisatie gedurende de voorbije maanden op punt gesteld door de versterking van het management op groepsniveau om de samenwerking en synergieën tussen de verschillende entiteiten te stimuleren.

Vooruitzichten voor het jaar 2008

De verwezenlijkte acquisities in 2007, waarvan het volledige effect op de omzet in 2008 merkbaar zal zijn, en de interne groei, ondersteund door die van de markt, stelt het management van Emakina in staat een gevoelige stijging van de omzet te voorzien voor het hele boekjaar 2008.

Om zijn groei en ontwikkeling te bestendigen, heeft Emakina Group volgende maatregelen doorgevoerd:

- Versterking van het commerciële team om de verkoopsdynamiek op hetzelfde peil te houden, zelfs in het geval van een mogelijke vertraging van de economische conjunctuur. Het provisionele omzetcijfer voor 2008 is gebaseerd op 80% van de vraag van de huidige cliënteel;

- Een politiek geënt op behoud van personeel door te investeren in opleidingen voor de teams en door een stock-option plan voor het voltallige personeel van Emakina Group;

- Invoering van een gemeenschappelijk beheersinstrument om in de toekomst de allocatie van de resources te optimaliseren en de productiekosten beter te controleren;

- Kostenvermindering door schaalvoordelen en grotere synergieën op het vlak van de algemene kosten.

Emakina gaat verder op de ingeslagen weg om het vooropgestelde doel op het ogenblik van de introductie op Alternext in juli 2006 te bereiken: binnen vijf jaar tot de Top 5 horen van de onafhankelijke interactieve bureaus van Europa.

Verslag van de commissaris

De commissaris heeft bevestigd dat zijn controlewerkzaamheden van de geconsolideerde jaarrekening ten gronde zijn afgewerkt en dat deze geen betekenisvolle correcties aan het licht hebben gebracht die in de boekhoudkundige gegevens, opgenomen in het communiqué, zouden moeten doorgevoerd worden.

De bijlagen zijn eveneens beschikbaar op www.pressreleases.be.

Voor meer inlichtingen :
Denis Steisel
Chief Executive Officer
Tel: 0032.2.400 40 75
E-mail: dst@emakina.com

Olivier De Doncker
Communication Manager
Tel: 0032.2.400 40 21
Mobile : 0032.473.96 93 37
E-mail: odo@emakina.com

Over Emakina Group
Emakina Group is een Europees netwerk van interactieve bureaus die hun klanten helpen met de integratie van het Internet in het geheel van hun activiteiten. Emakina Group is samengesteld uit de bureaus Emakina België (Brussel), B. On The Net (Brussel), Design is Dead (Antwerpen), SunTzu (Rotterdam), groupe Reflect (Parijs en Limoges) en The Reference (Gent). De groep Emakina heeft een waaier van diensten ontwikkeld rond zijn vier kernactiviteiten: adviesverlening, interactieve marketing, informatieve websites en transactionele e-commercesites. Met een sterk team van meer dan 250 medewerkers is Emakina het grootste interactieve bureau in België. Emakina staat sinds 7 juli 2006 genoteerd op Alternext van Euronext Brussel (mnemo : ALEMK).

Toestand op 19 maart 2008 :

- Koers : 8,61 EUR

- Kapitalisatie : 29.578.871 EUR

- Aantal aandelen : 3.435.409

- Aantal warrants : 55.130