Gemeente Winterswijk


Duurzaamheidsbeleid gemeente Winterswijk

20 maart 2008

Winterswijk ­ Het college van burgemeester en wethouders vraagt de raad om in te stemmen met de nota 'Duurzaam Winterswijk, duurzaamheidsbeleid voor de gemeente Winterswijk'. De nota omschrijft de beleidsuitgangspunten van de gemeente op het gebied van klimaat en duurzaamheid. Met de nota sluit de gemeente Winterswijk aan bij het Klimaatakkoord tussen het Rijk en de VNG. Kern van dit akkoord is dat Het Rijk en gemeenten zich gezamenlijk gaan inspannen voor een schoner, duurzamer en zuiniger Nederland.

De nota bevat een aantal doelstellingen op het gebied van duurzaamheid. De gemeente wil daarbij een voorbeeldfunctie vervullen op het gebied van klimaatneutrale huisvesting, duurzaam inkopen en energiebesparing. Het streven is om in 2015 volledig duurzaam in te kopen.

Duurzame energieproductie
Op het gebied van duurzame energieproductie bekijkt de gemeente in hoeverre het opwekken van duurzame energie planologisch in te passen is. Daarbij is het streven om in 2020 een aandeel duurzame energie te hebben van 20%.

Schone en zuinige mobiliteit
Daarnaast bevordert de gemeente de verkrijgbaarheid van biobrandstoffen en van alternatieve brandstoffen in de gemeentelijke omgeving. Ook worden beperkingsmaatregelen voor de uitstoot van CO2 integraal opgenomen in lokale verkeers- en vervoersplannen.

Energiebesparing in woningen en woningbouw
De gemeente pakt zowel de bestaande woningvoorraad als nieuwbouw aan op het gebied van energiebesparing. Dit gebeurt via energieprestatiecontracten met woningcorporaties en door het stimuleren van innovatieve bouwtechnieken. De gemeente hoopt hiermee in 2020 energieneutrale nieuwbouw te kunnen realiseren, waarbij het energieverbruik van woningen met meer dan 50% verlaagd is.

Duurzame bedrijven
De gemeente stimuleert bedrijven om te investeren in duurzame maatregelen die binnen vijf jaar terugverdiend kunnen worden. Bij agrarische bedrijven stimuleert de gemeente duurzame land- en tuinbouwbedrijven.

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om in te stemmen met de nota en om het college te verzoeken om een uitvoeringsprogramma op te stellen. Dit uitvoeringsprogramma zal acties bevatten die op basis van het vastgestelde beleid worden uitgevoerd. Ter voorbereiding hierop wordt de nota op 9 april aanstaande in de commissie burger en ruimte behandeld.